MI Zo Slovenska

Trápi vás ALERGIA? Takmer určite sa liečite zle. TOTO musíte zmeniť

Je to neuveriteľné, ale väčšina alergikov namiesto liečenia príčin ich choroby len potláča jej prejavy. To sa im môže veľmi vypomstiť, varujú odborníci.

Ilustračný obrázok k článku Trápi vás ALERGIA? Takmer určite sa liečite zle. TOTO musíte zmeniť
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Zrejme každý človek má vo svojom okolí alergika. Nečudo, veď je to najčastejšie chronické ochorenie v Európe. Rôzne pele, zvieracia srsť, prach či vybrané potraviny trápia približne každého desiateho človeka na Slovensku. Je zarážajúce, že alergikov stále pribúda, a pritom sa väčšina z nich lieči. Ale nesprávne.

Všetko zle

Pri príležitosti Svetového dňa alergií (8. júl) sa zišli medicínski experti, ktorí sa touto chorobou zaoberajú. Ich vyhlásenia sú varovné!

Veľká časť alergikov v súčasnosti nie je správne diagnostikovaná, ani liečená. Podľa odborníkov by mali podstupovať alergénovú imunoterapiu. Lenže takto sa lieči len desať percent pacientov.

Väčšina pacientov berie iba lieky, ktoré potláčajú prejavy alergie, a to nestačí. „Aj keď pacienti často siahajú po množstve voľne dostupných protialergických liekov, ktorých úlohou je potláčať príznaky alergie, jedinou účinnou je alergénová imunoterapia,“ uviedol pre TASR prezident Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie Martin Hrubiško.

V čom je problém?

Alergénová imunoterapia je na Slovensku dostupná už roky. Napriek tomu ju využíva len malá časť pacientov. Problémom môžu byť peniaze. Ide totiž o veľmi drahú liečbu.

„Je dôležité, aby sa zo strany zdravotných poisťovní zmenil pohľad a kritériá hodnotenia kvality lekárov, ktorí liečia alergénovou imunoterapiou,“ povedal pre TASR hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre alergológiu Peter Pružinec.

Podceňovanie tohto problému môže mať vážne následky. Neliečená alergia môže viesť k zhoršovaniu zdravotného stavu. Až 70 percent bronchiálnej astmy je spôsobených práve alergiou.

Na pozore by sa mali mať najmä ženy. Tvoria až 60 percent dospelých pacientov. Problém s alergiou je tiež do značnej miery dedičný. Ak sú obaja rodičia alergici, ich dieťa bude mať na 80 percent rovnaké problémy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM