Správy Rôzne Technológie

Trápia vás poškodené kĺbové chrupavky? Lekári ich vedia liečiť vďaka bunkám pacienta

Poškodené kĺbové chrupavky vedia lekári liečiť vďaka vlastným bunkám pacienta.

Ilustračný obrázok k článku Trápia vás poškodené kĺbové chrupavky? Lekári ich vedia liečiť vďaka bunkám pacienta
Zdroj: TASR

Nová liečebná metóda pomocou chondrocytov, teda buniek, ktoré hmotu chrupavky priamo produkujú, je k dispozícii vo viacerých zdravotníckych zariadeniach aj slovenským pacientom.

Hradia ju zdravotné poisťovne. K liečbe defektov chrupavky možno použiť rôzne metódy, liečba chondocytmi je v Európskej únii schválená od roku 2013.

Podstatou liečby je odber malého množstva vlastných chondrocytov z oblasti zdravej chrupavky, ich premnoženie v laboratóriu, fixácia pomnožených buniek pomocou tkanivového lepidla do formy pevného implantátu, ktorý tvarom i veľkosťou zodpovedá rozsahu poškodenia chrupavky. Získaný implantát je potom operačne vložený do postihnutej oblasti. Tam chondrocyty následne produkujú hmotu kĺbovej chrupavky.

„Chondrograft je skvelým príkladom praktického využitia možností moderných laboratórnych metód pre riešenie medicínskeho problému. V dôsledku športovania stále pribúda osôb s postihnutím kolenných kĺbov, ktorého hlavnou podstatou je poškodenie kĺbovej chrupavky. Ide o metódu, ktorá je v klinickej praxi veľmi dobre overená," uviedol lekár Gabriel Pallay.

Rekonvalescencia je po implantácii vždy veľmi individuálna. Veľmi záleží na rozsahu poškodenia, veku a fyzickej kondícii pacienta a metodike rehabilitácie. Všeobecne sa dá povedať, že sa po troch až štyroch mesiacoch môže pacient vrátiť naplno do aktívneho života, ale vždy s obmedzeniami, ktoré mu jeho ošetrujúci lekár odporučil. Najväčšou výhodou tejto metódy je plná obnova pôvodného najkvalitnejšieho typu chrupavky v mieste poranenia bez nutnosti reoperácie alebo ďalšieho zásahu do zdravých tkanív.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM