Správy

Tretina svetových bánk nemusí prežiť novú krízu: Ohrozené sú tie v Ázii a západnej Európe

Približne tretina svetových bánk nemusí prežiť ďalšiu krízu, pričom najväčšie riziko hrozí bankám v Ázii a západnej Európe. Uviedla to v štúdii americká poradenská spoločnosť McKinsey.

Ilustračný obrázok k článku Tretina svetových bánk nemusí prežiť novú krízu: Ohrozené sú tie v Ázii a západnej Európe
Zdroj: TASR

V štúdii, ktorú zverejnila agentúra AFP, sa analytici McKinsey zamerali na 1000 bánk v priemyselne rozvinutých aj rozvíjajúcich sa ekonomikách. Ako uviedli, takmer 35 % bánk má problémy okrem iného aj v dôsledku zle zvoleného obchodného modelu.

Ak neprídu s niečím novým, jediným schodným riešením na prežitie poklesu ekonomiky bude pre ne podľa McKinsey pravdepodobne iba spojenie s inými bankami.

Firma dodala, že v súčasnej situácii spomaľovania rastu ekonomiky je problém bánk potrebné urgentne riešiť. Aj keď podľa nej ešte nie je jasné, či dôjde k recesii alebo k dlhému obdobiu slabého rastu, faktom je, že rast ekonomiky sa spomalil.

„Je možné, že banky majú teraz poslednú šancu urýchlene prísť s novým podnikateľským modelom,“ uviedla McKinsey.

Zároveň dodala, že z pohľadu ziskovosti nie sú banky tak pripravené na možný pokles ekonomiky, ako boli pred minulou krízou. Dôvodom sú veľmi nízke a dokonca negatívne úrokové sadzby, ktoré zaviedli centrálne banky s cieľom podporiť ekonomiku.

Komerčné banky však majú pri takýchto podmienkach problém zarobiť na tradičnom poskytovaní úverov. Niektoré preto objem poskytovaných úverov zvýšili, táto stratégia ich však môže v prípade hospodárskeho poklesu dostať do obrovského rizika.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM