Webnoviny - Svet

Trh s plynom bude podľa E.ON Ruhrgas presýtený

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP STAVANGER, Nórsko 25. augusta (WEBNOVINY) – Nemecká plynárenská spoločnosť E.ON Ruhrgas očakáva, že európsky trh s plynom bude zo strednodobého až dlhodobého hľadiska presýtený a že s dodávateľmi rokuje o zmene dlhodobých zmlúv. „Vyjadrili sme sa, že zo strednodobého až dlhodobého hľadiska, čo neznamená, že toho bude trvať aj po troch či piatich rokoch,“ odpovedal šéf podniku Klaus Schafer na otázku, kedy sa presýtenosť na európskom trhu s plynom skončí. „Veľmi to závisí od oživenia niektorých ekonomík v Európe a tiež od prechodu niektorých elektrární z tuhých palív k plynu,“ povedal Schafer novinárom v stredu na plynárenskej konferencii v Nórsku.

Schafer dodal, že spotreba plynu v rámci celej Európy vlani klesla o 7 % a v Nemecku o 5 %. Okrem toho nové ložiská plynu z bridlíc objavené v USA zvýšili sebestačnosť tejto krajiny, čím sa dodávky skvapalneného zemného plynu výraznejšie presmerovali do Európy, čo tiež zatlačilo spotové ceny nadol.

Nemecká spoločnosť E.ON Ruhrgas spoločne s francúzskym Gaz de France držia 49-percentný podiel v Slovenskom plynárenskom priemysle (SPP). Štát je 51-percentným akcionárom SPP.

SITA, Reuters

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM