Správy Krimi

Trnavský súd rozhodol: Doživotne odsúdeného neprepustí, podal sťažnosť, VIDEO

Odsúdeného Ľubora Masára na podmienku neprepustia. Muž, ktorý dostal trest ako spolupáchateľ vraždy Holanďanky má podať odvolanie.

Ilustračný obrázok k článku Trnavský súd rozhodol: Doživotne odsúdeného neprepustí, podal sťažnosť, VIDEO
6
Galéria
Zdroj: TASR

Senát Okresného súdu v Trnave v stredu rozhodol, že na doživotie odsúdený Ľubor Masár nebude podmienečne prepustený na slobodu. Trest dostal ako spolupáchateľ vraždy Holanďanky Gabrielly Widdershovenovej–Groenovej, ktorá sa odohrala v auguste 1990 a bola spáchaná mimoriadne agresívnym spôsobom. Proti uzneseniu podal obhajca odsúdeného sťažnosť.

Budú sa ním zaoberať ďalej v Trnave

Uznesenie tak nenadobudlo právoplatnosť a vecou sa bude zaoberať Krajský súd v Trnave. Senát vypočul na zasadnutí znalkyňu z oblasti zdravotníctva a farmácie. Voči nej však obhajoba podala námietku, pretože pracovne pôsobí ako psychologička a lekárka na úseku ochranných liečení v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Leopoldove, kde bol Masár doteraz umiestnený. Namietaná bola jej zaujatosť, senát túto námietku zamietol.

V rozhodnutí konštatoval, že neboli splnené všetky zákonné požiadavky podmienečného prepustenia. „Formálna podmienka na podmienečné prepustenie bola splnená, odsúdený vykonal časť výmery uloženého trestu, ale nesplnil ani jednu materiálnu podmienku,“ konštatoval predseda senátu. Uviedol, že od Masára nemožno očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život, svojím správaním vo výkone trestu nepreukázal žiadne výrazné polepšenie.

Hodnotenie Masára je skôr ako negatívne

Jeho podmienečné prepustenie v posudku neodporučil ani riaditeľ ústavu v Leopoldove, na čo poukázala aj prokurátorka. „Hodnotenie sa javí skôr ako negatívne, konštatuje, že resocializačná prognóza vychádza ako menej priaznivá z dôvodu, že pred nástupom do výkonu trestu opakovane páchal trestnú činnosť,“ uviedla prokurátorka.

Upozornila na osobnostnú výbavu odsúdeného, na účelovosť jeho konania vo vzťahu k podmienečnému prepusteniu a perspektívu jeho konania po prepustení. Podľa psychologického posudku je u Masára zistená absencia vyšších citov, neschopnosť poučiť sa z trestu a bagatelizácia predchádzajúcej trestnej činnosti.

Masár spolu s Jánom Molnárom v auguste 1990 v Rakúsku na odpočívadle znásilnili a potom zaškrtili Holanďanku. Jej manžela zviazali, ťažko zranili a vyhodili z auta. Ten však útok prežil a neskôr na súde proti páchateľom svedčil. Oboch zločincov poslal do výkonu trestu odňatia slobody na doživotie Mestský súd v Bratislave. Vrahovia počas procesu usvedčovali jeden druhého. Telo Holanďanky sa našlo v značnom štádiu rozkladu približne po dvoch mesiacoch.

Obaja páchatelia boli predtým na základe amnestie prezidenta Václava Havla prepustení na slobodu. Molnár bol predtým odsúdený za inú vraždu na 15 rokov a Masár za majetkové a násilné trestné činy. Páchatelia ukradli holandským manželom cennosti i videokameru, ktorou predtým manžel natočil, ako prichádzajú vrahovia k ich karavanu.

Zdroj: Dnes24.sk
FOTOREPORTÁŽ: Ľ. Masár po skončení pojednávania na OS v Trnave
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM