ELA Rôzne

Trojkráľová zima? Je tu koniec teplotných rekordov. Pozrite sa, kedy sa ochladí

Na konci roka 2021 a na začiatku roka 2022 boli na Slovensku zaznamenané mimoriadne až extrémne výkyvy teploty vzduchu.

Ilustračný obrázok k článku Trojkráľová zima? Je tu koniec teplotných rekordov. Pozrite sa, kedy sa ochladí
Zdroj: pixabay.com

Počas posledného dňa v roku 2021 sa začali po celom Slovensku vyskytovať viaceré rekordy v teplotách vzduchu, ktoré trvali viac dní. SHMÚ zaznamenal aj doteraz najvyššie januárové hodnoty teploty vzduchu v histórii prevádzky niektorých meteorologických staníc.

Tohtoročný Silvester a Nový rok sme zažívali na Slovensku mimoriadne teplé počasie. Meteorológovia zaznamenali aj najteplejší deň za celý december a hneď niekoľko teplotných rekordov.

Ako uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), na Silvestra namerali denné rekordy teplôt vzduchu. V Bratislave na letisku bolo 16,9 °C, v Banskej Štiavnici namerali 9,6 stupňov, čo je najvyššia teplota na tejto stanici od roku 1961.

Ochladí sa

Na mnohých miestach, hlavne na juhu Slovenska, na pár dní zavládla jar. Čaká nás ale zmena počasia. Ako pre TVNOVINY.sk uviedol meteorológ Jozef Iľko, ochladenie príde v druhej polovici týždňa.

Zatiaľ čo v pondelok a utorok sme mali na juhozápade teplotu do 12 °C, cez víkend sa ochladí aj o 10 stupňov.

„Studený vzduch k nám začne prichádzať vo štvrtok 6. januára. Postupne sa bude ochladzovať, najmä čo sa týka ranných teplôt. Cez víkend sa vráti zimné počasie, ale žiadne silné mrazy nečakajte,“ vysvetľuje pre TV Noviny Iľko.

Ako informuje SHMÚ, na sviatok Troch kráľov bude spočiatku veľká, postupne premenlivá oblačnosť. Miestami občasné sneženie alebo snehové prehánky, v nižších polohách aj dážď alebo dážď so snehom. Cez deň v južnej polovici západného a stredného Slovenska zrážky ojedinele. V horských oblastiach ojedinele tvorba snehových jazykov. V noci a zrána ojedinele poľadovica. Najnižšia nočná teplota 2 až –3 °C, v údoliach ojedinele chladnejšie.

Ako bude cez víkend?

Ako meteorológ ďalej prognózuje, v chladnom vzduchu v alpskej oblasti zmohutnie nevýrazná tlaková výš, ktorá sa cez našu oblasť presunie smerom na východ.

piatok bude polooblačno až oblačno, ojedinele sneženie alebo snehové prehánky. Ochladí sa najmä v noci. Najnižšia nočná teplota –4 až –9 stupňov, v údoliach –11. Najvyššia denná teplota –2 až 4 stupne.

V sobotu nás čaká prevažne veľká oblačnosť a miestami sneženie alebo snehové prehánky, v nížinách cez deň sneh s dažďom. Najnižšia nočná teplota bude –2 až –7, v údoliach miestami okolo –9. Najvyššia denná teplota –2 až 4 stupne.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM