Martin Károly Zo Slovenska

Tvoriaca sa vláda: Opozícii miesta v kontrolných orgánoch, účinný protischránkový zákon aj otvorené vládnutie

Účinný protischránkový zákon, otvorené vládnutie, snaha presadiť ústavný zákon o preukazovaní pôvodu majetku, ale aj vymedzenie politických nominácií a profesionalizácia štátnej správy. Dohodli sa na tom dnes strany Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť, ktoré podpísali programové priority.

Ilustračný obrázok k článku Tvoriaca sa vláda: Opozícii miesta v kontrolných orgánoch, účinný protischránkový zákon aj otvorené vládnutie
Zdroj: TASR

Tvoriaca sa vláda chce tiež vytvoriť podmienky na zavedenie osobnej hmotnej zodpovednosti osôb nakladajúcich s verejnými zdrojmi. Zákonom plánuje upraviť zákaz poskytovania a prijímania neetických výhod, chce tiež zdokonaliť a rozšíriť systém povinného zverejňovania zmlúv. Mieni zároveň začleniť iniciatívu „Rule of Law“ do programového vyhlásenia vlády.

Pri návrhoch zákonov by sa mohla po novom uvádzať aj protikorupčná doložka. Zároveň by sa mala posilniť ochrana verejného záujmu v záväzkovo-právnych vzťahoch.

Opozícia by mala mať zastúpenie v kontrolných orgánoch štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne a v Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Plánujú tiež obmedziť zisk súkromných zdravotných poisťovní a viditeľne posunúť kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti. Malo by sa tiež transparentnejšie nakladať s verejnými zdrojmi. Čakacie doby na zdravotné a ošetrovateľské výkony by mali byť kratšie a mali by sa tiež zaviesť prehľadné pravidlá pri platbách pacientov. Strany sa dohodli aj na zavedení systému DRG v plnom rozsahu a na plnej aplikácii systému e-Health.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM