han Politika

TVRDÁ kritika na adresu ministerky kultúry: Je neviditeľná a v TOMTO je neschopná!

Aké vysvedčenie by dala súčasnej ministerke kultúry jej predchodkyňa?

Ilustračný obrázok k článku TVRDÁ kritika na adresu ministerky kultúry: Je neviditeľná a v TOMTO je neschopná!
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Gesciu Ministerstva kultúry SR pod vedením Natálie Milanovej (OĽANO) charakterizuje rovnaký prívlastok, aký dostala sama poverená ministerka od verejnosti – neviditeľná. Myslí si to Milanovej predchodkyňa a poslankyňa Národnej rady SR Ľubica Laššáková.

Členka mimoparlamentného Hlasu-SD pritom poukazuje na Milanovej pasívny postoj a neschopnosť presadiť opatrenia, ktoré by chránili a vylepšovali pozíciu kultúry v spoločnosti.

Hovorí o zlyhaní

„To, že vojna na Ukrajine a energetická kríza vytlačili kultúru na okraj politického a spoločenského diania, pochopila pani ministerka ako nemenný fakt a nesnažila sa na tom niečo zmeniť,“ skonštatovala Laššáková. Je presvedčená, že sa v tejto súvislosti naplno prejavili dôsledky Milanovej zlyhania pri príprave plánu obnovy a odolnosti.

„Ak by bola schopná presadiť do slovenského návrhu kultúrne priority, mohla byť situácia aj v čase vojny a energetickej krízy iná,“ upozornila exministerka.

Ďalšie aktuálne témy

Aj niečo pozitívne

Ďalšie vážne zlyhanie Milanovej vidí pri jej pasívnom postoji k dosahu „Matovičovho sociálneho balíčka“ na samosprávy. „Na základe nevyhnutných úspor, ku ktorým budú musieť samosprávy pristúpiť, bude ohrozená najviac práve kultúra,“ varuje Laššáková.

Za pozitívum ostatného obdobia považuje dostavbu a otvorenie Slovenskej národnej galérie (SNG), pripomína však, že k tomu výrazne pomohol 27-miliónový príspevok vlády Petra Pellegriniho.

„Som rada, že pani ministerka dokázala projekt dokončiť a nadviazať aspoň v tomto jedinom prípade na to, čo som jej zanechala,“ uviedla Laššáková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM