Zo zahraničia

Tvrdenia Ruska o sťahovaní vojsk od Ukrajiny sú nepravdivé, varuje USA

Rusko zvýšilo počet svojich vojakov rozmiestnených v blízkosti ukrajinských hraníc o približne 7000.

Ilustračný obrázok k článku Tvrdenia Ruska o sťahovaní vojsk od Ukrajiny sú nepravdivé, varuje USA
Zdroj: TASR/AP

Informovali o tom v noci na štvrtok agentúry AP, AFP a Reuters, ako i spravodajská televízia CNBC s odvolaním sa na nemenovaného vysokopostaveného predstaviteľa Bieleho domu, ktorý označil tvrdenia Ruska o tom, že z blízkosti ukrajinských hraníc stiahlo časť vojakov za „nepravdivé“.

Klamú Rusi?

„Včera (v utorok) ruská vláda uviedla, že sťahuje vojakov od ukrajinských hraníc… Vieme, že to nebola pravda,“ uviedol nemenovaný predstaviteľ Bieleho domu pre novinárov.

Zároveň dodal, že k približne 150-tisíc ruským vojakom rozmiestneným v blízkosti ukrajinských hraníc sa pridalo ďalších asi 7000, z ktorých niektorí na miesto dorazili v stredu.

„Rusko stále tvrdí, že chce dosiahnuť diplomatické riešenie, avšak jeho konanie naznačuje opak,“ uviedol predstaviteľ Bieleho domu, podľa ktorého môže Rusko kedykoľvek prísť s „falošnou“ zámienkou pre vpád na Ukrajinu.

Rusko popiera, že plánuje inváziu na Ukrajinu, a v utorok oznámilo, že niektoré jednotky z pohraničných oblastí sa už stiahli. Ruské ministerstvo obrany v stredu opäť uviedlo, že sťahuje vojská a zverejnilo aj video, ktoré má zachytávať ako ruské jednotky opúšťajú polostrov Krym. Ten Rusko anektovalo v roku 2014.

Stále k hraniciam

Západné krajiny aj Ukrajina však tvrdia, že neexistujú dôkazy o tom, že Kremeľ vojská reálne sťahuje. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu počas rozhovoru pre americkú televíziu MSNBC uviedol, že ruské jednotky sa stále „pohybujú smerom k hraniciam, nie od hraníc“.

Americký prezident Joe Biden v utorok počas tlačovej konferencie uviedol, že Spojené štáty odhadujú, že Rusko zhromaždilo okolo Ukrajiny 150-tisíc vojakov, čo je viac ako pred tým odhadovaných 100-tisíc, píše Reuters.

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM