Webnoviny - Svet

Tymošenkovej strana podala sťažnosť proti voľbám

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

KYJEV 15. februára (WEBNOVINY) – Blok Julije Tymošenkovej v pondelok podal na ukrajinský Najvyšší súd formálnu sťažnosť proti výsledkom prezidentských volieb, v ktorých zvíťazil Viktor Janukovyč. „Dostali sme sťažnosť, v ktorej požadujú vyhlásiť oznámenie volebnej komisie o výsledkoch volieb za neplatné,“ uvádza sa v stanovisku súdu. Premiérka Tymošenková trvá na tom, že voľby boli zmanipulované, a že bude pokračovať v súdnej bitke o ich výsledok. „Spravila som to jediné rozhodnutie, ktoré som mohla – napadnúť voľby na súde,“ povedala ešte v sobotu prozápadná premiérka.

Ústredná volebná komisia vyhlásila v nedeľu Janukovyča za oficiálneho víťaza volieb. Janukovyč porazil Tymošenkovú o 3,5 percenta, čo je 890 tisíc hlasov. Pozorovateľská misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe označila ukrajinské voľby za demokratické. Inaugurácia nového prezidenta sa uskutoční 25. februára.

Janukovyč vyzval Tymošenkovú, aby odstúpila z funkcie premiérky a umožnila tak vznik novej koaličnej vlády. Vyjadril presvedčenie, že parlament (Verchovna rada) bude schopný sformovať „pragmatickú väčšinu“ na vytvorenie nového kabinetu. Jeho kandidátom na post predsedu vlády je neúspešný prezidentský kandidát a líder strany Silná Ukrajina Serhij Tihipko. Parlament bude o jeho nominácii na post premiéra rokovať už tento týždeň.

SITA/AFP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM