Aktualizované Zo Slovenska

Učitelia dostanú 100-eurové odmeny. Nie však všetci! To je DISKRIMINÁCIA, zúria odborári

Učitelia základných, stredných a špeciálnych škôl majú dostať v decembri aj 100-eurové odmeny.

Ilustračný obrázok k článku Učitelia dostanú 100-eurové odmeny. Nie však všetci! To je DISKRIMINÁCIA, zúria odborári
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy (OZPŠaV) na Slovensku považuje za diskriminačné, že stabilizačná odmena na pedagogického a odborného zamestnanca nebude poskytnutá pre všetkých.

Informoval o tom predseda školských odborárov Pavel Ondek s tým, že finančné prostriedky budú poskytnuté z úrovne Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR iba základným, stredným, cirkevným a súkromným školám a školským zariadeniam, ktoré zriaďujú okresné úrady v sídle kraja.

Stabilizačná odmena

„Finančné prostriedky nebudú poskytnuté vysokým školám, materským školám, základným umeleckým školám, jazykovým školám, školským klubom detí, centrám voľného času a internátom, ktoré zriaďujú vyššie územné celky, obce, cirkev a súkromní zriaďovatelia,“ konkretizoval On­dek.

Poukázal na to, že stabilizačná odmena na pedagogického a odborného zamestnanca má dosiahnuť 200 eur a vyplatená má byť pred Vianocami.

Diskriminácia

Ondek tvrdí, že je to diskriminačné. „Ministerstvo školstva je ministerstvom pre všetky typy škôl a školských zariadení v riadení, ale nie vo financovaní, a tu je problém,“ povedal.

Školskí odborári dlhodobo žiadajú ministerstvo školstva o zákonnú zmenu tak, aby osobné náklady pre zamestnancov materských škôl, základných umeleckých škôl, jazykových škôl, školských klubov detí, centier voľného času a internátov prešli z úrovne vyšších územných celkov, miest a obcí z takzvaných originálnych kompetencií na ministerstvo školstva do prenesených kompetencií tak, ako sú financované základné a stredné školy.

Výška odmeny

OZPŠaV na Slovensku požiadal predsedu Združenia miest a obcí Slovenska Branislava Trégera, aby oslovil primátorov a starostov za účelom riešenia problému vyplatenia stabilizačnej odmeny aj pedagogickým a odborným zamestnancom materských škôl, základných umeleckých škôl, jazykových škôl, školských klubov detí, centier voľného času a internátov. Vedenie ZMOS sa stabilizačnými odmenami bude podľa slov Ondeka zaoberať na najbližšom zasadnutí v novembri.

Ako TASR potvrdil odbor komunikácie a protokolu ministerstva školstva, cieľom odmeny je stabilizovať zamestnancov v regionálnom školstve a ohodnotiť ich prácu v súvislosti s náročným pandemickým obdobím. O výške odmeny rozhoduje riaditeľ školy.

Zároveň rezort školstva potvrdil, že finančné prostriedky neboli poskytnuté na pedagogických a odborných zamestnancov materských škôl, základných umeleckých škôl, jazykových škôl a školských zariadení (školských klubov detí, centier voľného času, internátov), ktoré zriaďujú obce, vyššie územné celky, cirkevní a súkromní zriaďovatelia.

Odmeny pred Vianocami

Učitelia v rámci preneseného výkonu, teda učitelia základných, stredných a špeciálnych škôl majú dostať v decembri aj 100-eurové odmeny. Uviedol to minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Odbor komunikácie a protokolu ministerstva školstva poznamenal, že odmena bude vyplatená v mesiaci december vo výplate za mesiac november 2021, na tento zámer sú vyčlenené finančné prostriedky vo výške viac ako 11 miliónov eur. Podľa Ondeka odmeny pôjdu aj pre nepedagogických zamestnancov.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM