Veronika Kostelníková Technológie

Učitelia informatiky často vychovávajú počítačových analfabetov

Pre žiakov sa internet stáva len knižnicou virálnych videí, nevedia kriticky zhodnotiť text a strácajú záujem o štúdium IT. Kde nastala chyba?

Ilustračný obrázok k článku Učitelia informatiky často vychovávajú počítačových analfabetov
5
Galéria
Zdroj: TASR

Výsledky IT Fitness testu 2019 ukázali, že trend záujmu o štúdium IT sa medzi mladými vytráca. Znamená to, že sa vraciame k tradičným remeslám a manuálnej práci? Nie. Žiakov oveľa viac než vývoj techniky zaujímajú virálne videá na sociálnych sieťach.

Skôr než zvalíme vinu na plecia rodičov, pozrime sa na spôsob výučby informatiky na základných školách. Fakt, že žiaci nevedia v kancelárskych programoch vytvoriť jednoduchý graf či základnú tabuľku svedčí o tom, že ich to jednoducho nikto nenaučil.

Súčasťou testovania boli aj komplexné úlohy zamerané na analýzu textu a prácu s informáciami. Výsledky sú viac ako nedostatočné. Majú žiaci v dnešnej digitálnej dobe šancu na úspech bez týchto schopností? Odpovedzte si sami.

„Žiaci by mali dostávať komplexnejšie úlohy, v ktorých spracovávajú a vyhodnocujú informácie dostupné na internete. Učitelia by zas mali častejšie zadávať žiakom úlohy, ktoré podporujú ich zvedavosť a rozvíjajú kreativitu," uviedla Zuzana Kanovská, riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

K zvýšeniu kvality hodín informatiky by malo podľa vyjadrenia autorov IT Fitness testu pomôcť zabezpečenie kontinuálneho vzdelávania samotných učiteľov a následné prepojenie výučby informatiky od základnej školy až po maturitu.

Otázkou zostáva, či na zefektívnenie informatickej výchovy nájde naše školstvo dostatok financií a personálnych kvalít.

Foto: ilustračné

Práca s počítačom
5
Galéria
Zdroj: Bigstock
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM