Zo zahraničia

Zničila ukrajinské lietadlo ruská raketa?

Ukrajinskí experti zvažujú ako hlavné verzie príčin havárie lietadla pri Teheráne zásah raketou ruskej výroby, teroristický útok aj technické problémy.

Ilustračný obrázok k článku Zničila ukrajinské lietadlo ruská raketa?
20
Galéria
Zdroj: TASR

Podľa spravodajského portálu Ukrajina 24/7 považuje ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) za možnú aj kolíziu lietadla s dronom alebo „iným lietajúcim objektom“.

Uvádza sa to vo vyhlásení tajomníka RNBO Olexija Danilova zverejnenom na sociálnych sieťach.

Štyri verzie

Vyšetrovatelia pracujú so štyrmi verziami o hlavných príčinách nešťastia. Jednou je zásah protilietadlovou raketou, pričom mohlo ísť o raketu vypálenú z protilietadlového raketového kompletu TOR ruskej výroby. Na internete sa totiž medzičasom objavili správy o náleze fragmentov rakety ruského pôvodu v blízkosti miesta zrážky i fotografie, ktorých pravosť sa zatiaľ nepodarilo overiť.

Ako ďalšie verzie sa zvažujú aj zrážka s bezpilotným lietadlom alebo iným lietajúcim objektom, výbuch motora z technických dôvodov či výbuch vnútri lietadla v dôsledku teroristického či­nu.

Nikto neprežil

Agentúry pripomenuli, že havária lietadla leteckej spoločnosti Ukraine International Airlines neďaleko Teheránu nastala v čase iránskeho raketového útoku na základne v Iraku, kde sa nachádzali americké jednotky. Nehodu neprežil nikto zo 176 ľudí na palube.

Iránski vyšetrovatelia vo štvrtok informovali, že posádka ukrajinského lietadla nevyslala núdzový signál ani nežiadala o pomoc a v momente, keď došlo k pádu stroja, sa snažila vrátiť na letisko.

Teherán už v stredu odmietol vydať americkému výrobcovi lietadla nájdené zapisovače letových údajov, tzv. čierne skrinky, ktoré sa našli na mieste havárie. Ich analýza sa uskutoční v Iráne.

Vyšetrovatelia so skúsenosťami

Podľa Danilova sa členovia ukrajinského tímu chcú dostať na miesto havárie a preskúmať aj údajné úlomky rakety ruskej výroby.

Členmi tímu sú aj vyšetrovatelia, ktorí sa podieľali na objasňovaní pádu malajzijského lietadla v roku 2014 na východe Ukrajiny. Túto časť územia Ukrajiny doteraz ovládajú proruské sily.

Podľa vyšetrovateľov ho zostrelila raketa vypálená zo systému BUK dovezeného z Ruska.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM