Zo zahraničia

Ukrajina zvažuje opätovné sprísnenie epidemiologických opatrení, Maďari hlásia šírenie nákazy

Za posledných 24 hodín nákaze na Ukrajine podľahlo ďalších 16 ľudí, vyliečilo sa 349 osôb, informovala agentúra Ukrinform.

Ilustračný obrázok k článku Ukrajina zvažuje opätovné sprísnenie epidemiologických opatrení, Maďari hlásia šírenie nákazy
Zdroj: TASR

Na Ukrajine vo štvrtok oznámili nový rekord v počte nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, keď bolo za posledných 24 hodín pozitívne testovaných ďalších 994 osôb.

Najväčší počet nových potvrdených prípadov infekcie hlásia z oblasti Ľvova (204 prípadov), Odesy (95 prípadov), Zakarpatskej oblasti (85 prípadov), Rivna (84 prípadov) a v Kyjeve (85 prípadov).

Najnovšia bilancia počtu nakazených je v porovnaní so stredou vyššia: vtedy hlásili 940 nových prípadov pozitívne testovaných na chorobu COVID-19.

Sprísnia opatrenia?

Za posledných 24 hodín nákaze na Ukrajine podľahlo ďalších 16 ľudí, vyliečilo sa 349 osôb, informovala agentúra Ukrinform. Celkovo od vypuknutia epidémie na Ukrajine zomrelo 1067 pacientov s chorobou COVID-19 a zotavilo sa z nej 17 758 ľudí.

Podľa ukrajinských médií miestne úrady vzhľadom na dynamiku epidemiologickej situácie zvažujú sprísnenie doterajších sanitárnych opatrení, týka sa to aj hlavného mesta Kyjev a Kyjevskej oblasti.

Vzhľadom na nárast počtu nakazených na Ukrajine je pravdepodobné, že EÚ od 1. júla neotvorí svoje hranice pre ukrajinských občanov, informoval denník Evropejska pravda s odvolaním sa na návrh Európskej komisie týkajúci sa otvárania hraníc od 1. júla.

Podľa tohto zdroja EÚ umožní vstup na svoje územie len občanom tých štátov, kde počet nových prípadov nákazy v priebehu posledných 14 dní neprekročí 16–20 osôb na 100-tisíc ľudí. Ukrajina tieto kritéria nespĺňa, konštatoval denník.

Zlé správy aj z Maďarska

V Maďarsku za uplynulých 24 hodín zomrel na ochorenie COVID-19 39-ročný chronicky chorý pacient a bolo potvrdených deväť prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Informoval o tom vo štvrtok vládny informačný server koronavirus.gov.hu.

Počet obetí koronavírusu v Maďarsku stúpol na 577 a infikovaných na 4123. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo 2640 ľudí. Aktuálne je v krajine 906 nakazených osôb, z ktorých je hospitalizovaných 182. Napojenie na pľúcnu ventiláciu si vyžaduje stav 13 pacientov.

V úradnej domácej karanténe je 3041 osôb, pričom počet odberov na testovanie prítomnosti koronavírusu dosiahol 265 129.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM