Zo Slovenska

Ulice a pamätníky velebiace komunistický, nacistický či fašistický režim dostanú stopku

Legislatíva má byť účinná od 1. decembra 2020. Zakazuje sa aj pomenovávanie ulíc a verejných priestranstiev po predstaviteľoch týchto režimov.

Ilustračný obrázok k článku Ulice a pamätníky velebiace komunistický, nacistický či fašistický režim dostanú stopku
Zdroj: TASR

Osádzanie pamätníkov oslavujúcich komunistický, nacistický či fašistický režim a pomenovávanie ulíc po predstaviteľoch týchto režimov sa má zakázať.

Vyplýva to z novely zákona o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Komunistický režim by sa mal tiež po novom označovať ako odsúdeniahodný, zločinný a nelegitímny, ktorý porušoval ľudské práva a slobody.

Zločinné organizácie

Nová legislatíva hovorí, že Komunistická strana Československa, ako aj Komunistická strana Slovenska boli zločinnou a zavrhnutiahodnou organizáciou, ktorých činnosť smerovala k potláčaniu ľudských práv a demokratického systému.

Novela zakazuje umiestňovať na pamätníkoch, pomníkoch a pamätných tabuliach texty, vyobrazenia a symboly oslavujúce, propagujúce alebo obhajujúce režim založený na komunistickej ideológii alebo jeho predstaviteľov. Takisto sa to zakazuje pri predstaviteľoch režimu Slovenskej republiky z rokov 1939 až 1945 alebo iného režimu založeného na fašistickej alebo nacistickej ideológii.

Za predstaviteľov sa budú považovať členovia orgánov Komunistickej strany Československa a Komunistickej strany Slovenska na okresnej a vyššej úrovni, príslušníci bezpečnostných zložiek štátu a osoby podieľajúce sa na komunistických zločinoch v období od 25. februára 1948 do 30. novembra 1989. Má ísť tiež o osoby, ktoré boli členmi orgánov Hlinkovej slovenskej ľudovej strany na župnej a vyššej úrovni, príslušníkov bezpečnostných zložiek štátu a osoby podieľajúce sa na nacistických zločinoch v období od 14. marca 1939 do 9. mája 1945.

Pomenovávanie ulíc

Zakazuje sa aj pomenovávanie ulíc a verejných priestranstiev po predstaviteľoch týchto režimov. Zákazy sa nemajú vzťahovať na predstaviteľov režimu, ktorí sa zapojili do odporu proti danému režimu alebo do protifašistického odboja.

V prípade pochybností o tom, či sa osoba považuje za predstaviteľa režimu, na ktorého sa vzťahuje zákaz, sa má príslušný orgán obrátiť na Ústav pamäti národa (ÚPN), ktorý je povinný zaslať vyjadrenie v lehote do 90 dní. Má v ňom posúdiť aj možný odpor posudzovanej osoby voči danému režimu.

„ÚPN neovplyvňuje slobodný mandát predstaviteľov samosprávy, tí sa budú môcť (teda nie musieť) zachovať podľa vyjadrenia ÚPN. Za svoje rozhodnutie si samospráva však ponesie následky v zmysle zákona,“ napísali poslanci.

Porušovanie zákazov sa bude chápať ako priestupok proti verejnému poriadku a má sa pokutovať. Legislatíva má byť účinná od 1. decembra 2020. Na názov ulice alebo iného verejného priestranstva určený do 15. novembra 2020 sa vzťahujú doterajšie predpisy.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM