Barbara Dallosová Správy

Unikátna razba v kremnickej mincovni: Pre tieto neobyčajné mince DPH neplatí! FOTO

Špeciálna séria mincí s motívmi s Konga, Aljašky, Mexika, Nepálu, ale i jedným z nášho regiónu. V kremnickej mincovni začali s unikátnou razbou investičných mincí. Pozrite, ako vyzerajú!

Ilustračný obrázok k článku Unikátna razba v kremnickej mincovni: Pre tieto neobyčajné mince DPH neplatí! FOTO
Zdroj: TASR

Mincovňa Kremnica prišla v roku 2015 s novinkou tzv. royalty zlatých investičných a strieborných mincí s motívom „Rituálne masky regiónov sveta“. V emisii bude vydaných 5 rôznych motívov z krajín rôznych kútov sveta. Prvá séria mincí s motívom masky z regiónu Heľpa na Slovensku je už v predaji.

Mince sú investíciou

Investičné mince predstavujú jeden z tradičných spôsobov investovania do zlata. Ich hodnota sa mení v čase a je závislá od vývoja ceny zlata na londýnskej burze kovov LBMA, čo garantuje možnosť nákupu investičných mincí za výhodné ceny.

Ako vysvetlila Veronika Chrienová z kremnickej mincovne, v zmysle zákona sú zlaté investičné mince „royalty“ oslobodené od DPH.

,,V tejto emisii bude vydaných 5 rôznych motívov, kde na reverznej strane mince je zobrazený motív masky príslušného regiónu a na averznej strane je nominál mince a štátny znak republiky Kongo s ročníkom razby," opisuje vzhľad unikátnej série mincí Chrienová.

Razbu odštartovala minca so slovenským turoňom

Emisiu mincovňa odštartovala práve mincami s motívom masky turoňa zo slovenského regiónu Heľpa. V tomto a nasledujúcom roku emisiu doplnia mince s motívom masiek z regiónov Kongo, Aljaška, Mexiko a Nepál. Každá séria obsahuje 2 zlaté a jednu farbenú striebornú mincu. Pod návrh mince so slovenskou maskou sa podpísal umelec ateliéru Mincovne Kremnica Roman Lugár.

Motív turoňa súvisí s tradíciami spätými s obdobím fašiangov. Počas fašiangových zábav sa používajú masky znázorňujúce zvieratá ako tur, koza, medveď či kôň.

Fašiangová maskovaná postava predstavujúca tura sa nazýva turoň. ,,Tur je zviera symbolizujúce silu a plodnosť, u nás ho však nenájdeme od 17. storočia, kedy úplne vyhynul. Maska turoňa je vyobrazená ako volská hlava držaná na tyči s otvárajúcou sa papuľou a zvončekmi na rohoch. Maska turoňa má aj svojho nositeľa, ktorým je muž zakrytý vrecovinou či obrátenou kožušinou. Moc maskyturoňa spočíva v jeho schopnosti vytvoriť úrodnú pôdu," vysvetľuje Chrienová.

Mincu s motívom masky turoňa i ostatné mince s emisie si pozrite v našej fotogalérii.

Takto vyzerajú unikátne mince, ktoré vznikajú v Kremnici
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM