Technológie

Facebook podľa bývalej zamestnankyne škodí deťom a polarizuje spoločnosť

Bývalá dátová analytička spoločnosti Facebook Frances Haugenová v utorok americkému Kongresu povedala, že produkty Facebooku sú škodlivé pre deti a prispievajú k polarizácii spoločnosti v USA.

Ilustračný obrázok k článku Facebook podľa bývalej zamestnankyne škodí deťom a polarizuje spoločnosť
Zdroj: TASR/AP

Haugenová v utorok vypovedala pred podvýborom amerického Senátu, ktorý má na starosti ochranu spotrebiteľov. Informovala o tom agentúra AP.

Facebook škodí deťom

Aj samotná spoločnosť Facebook si podľa nej uvedomuje, že niektorým dospievajúcim spôsobila ujmu. Takisto jej vyčítala nečestný prístup v boji proti šíreniu prejavov nenávisti a dezinformácií.

„Produkty Facebooku škodia deťom, podnecujú rozdelenie spoločnosti a oslabujú našu demokraciu,“ povedala Haugenová, ktorá zároveň vyzvala americký Kongres, aby sa v problematike začal angažovať.

Vedenie Facebooku podľa nej vie, ako zlepšiť bezpečnosť tejto sociálnej siete, no potrebné zmeny nezavedie, pretože uprednostňuje svoje vlastné zisky. Zodpovednosť za takýto prístup Haugenová pripisuje generálnemu riaditeľovi Facebooku Markovi Zuckerbergovi.

Haugenová sa počas svojho pôsobenia v spoločnosti Facebook zameriavala na algoritmy zobrazovania produktov na stránkach užívateľov, o ktorých hovorila aj počas vypočúvania v Kongrese.

Minimálne regulované

Frances Haugenová (37) do mája pracovala ako produktová manažérka Facebooku, píše na svojej webovej stránke denník The New York Times. Ešte predtým poskytla novinárom interné dokumenty svojej firmy.

Facebook, podobne ako ďalší technologickí giganti Google, Amazon a Apple, je pri svojej činnosti len minimálne regulovaný nariadeniami amerických úradov.

Demokratická strany i republikáni už predložili viacero súvisiacich legislatívnych návrhov napríklad v oblasti ochrany osobných údajov a mládeže. Presadenie týchto zmien na pôde polarizovaného Kongresu je však náročné.

Čo na to Zuckerberg?

Zakladateľ a generálny riaditeľ Facebooku Mark Zuckerberg odmietol tvrdenia bývalej dátovej analytičky Facebooku. Zuckerberg podľa agentúry AFP v stredu vyhlásil, že tvrdenie, že spoločnosť Facebook kladie zisky nad bezpečnosť, „jednoducho nie je pravda“.

„Argument, že zámerne a kvôli zisku pretláčame obsah, ktorý ľudí hnevá, je hlboko nelogický,“ napísal Zuckerberg v obežníku pre zamestnancov Facebooku, ktorý potom zverejnil na svojom účte. Jeho vyhlásenie sa objavilo niekoľko hodín po výpovedi whistleblowerky z prostredia Facebooku pred americkými zákonodarcami.

„Nepoznám žiadnu technologickú spoločnosť, ktorá by sa chystala vyrábať výrobky, čo by ľudí hnevali alebo deprimovali. Morálne, obchodné a produktové stimuly smerujú opačným smerom,“ deklaroval Zuckerberg.

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM