han Technológie

RADÍME: Cez verejné Wi-Fi siete sa neprihlasujte na sociálne siete! Prečo je to nebezpečné?

Verejné Wi-Fi siete by mali dovolenkári využívať len na bežné surfovanie po internete. Vyhnú sa tak prípadným problémom, ktoré by mohli nastať po uniknutí ich dát v smart zariadeniach.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Cez verejné Wi-Fi siete sa neprihlasujte na sociálne siete! Prečo je to nebezpečné?
Zdroj: Unsplash.com

Dôležité je, aby ste sa na sociálne siete prihlasovali iba cez oficiálne aplikácie, alebo cez riadne zabezpečený webový prehliadač. Upozornila na to kyberbezpečnostná firma ESET na svojom blogu o tipoch pre dovolenkárov, ako ochrániť svoje smart zariadenia a dáta v nich.

„V hoteli a kaviarni si overte, ako sa volá ich oficiálna Wi-Fi sieť a pripájajte sa len k nej. Útočníci totiž často vytvárajú falošné siete s podobným názvom. Mnoho mobilných telefónov obsahuje funkciu, ktorá im umožňuje automatické pripojenie k dostupným Wi-Fi sieťam,“ podotkli odborníci s tým, že túto funkciu je lepšie vypnúť.

Toto nerobte

Experti tiež radia skontrolovať si zabezpečenie účtov na sociálnych sieťach a uistiť sa, že príspevky používateľa uvidia iba ľudia, ktorí ich majú vidieť. „Sociálne siete, ale aj iné aplikácie majú možnosť ´nahlásiť´ vašu aktuálnu polohu. Útočníci tak môžu sledovať váš pohyb a využiť to vo svoj prospech,“ dodali odborníci s tým, že môžu preniknúť do domácnosti, kancelárie alebo hotelovej izby v čase, keď vedia, že tam nikto nie je.

„Minimalizujte zdieľanie informácií počas svojej dovolenky. Hlavne to nerobte v reálnom čase a neposkytujte viac informácií, ako je potrebné,“ odporúčajú experti.

Výber z aktuálnych tém:

Aj Covid preukazy

Pozor si treba podľa spoločnosti dávať aj na falošné COVID-19 certifikáty, ktoré sú už bežne pri cestovaní potrebné. Odborníci zdôrazňujú, že digitálny COVID preukaz vydávajú len vnútroštátne orgány. „Kyberzločinci sa vás môžu pokúsiť nalákať na falošné stránky, kde pomocou techník sociálneho inžinierstva získavajú vaše osobné údaje vrátane rodného čísla, alebo infikujú vaše zariadenie škodlivým softvérom,“ dodali odborníci s tým, že ak si chce používateľ uložiť digitálny COVID preukaz do zariadenia, treba na to využiť aplikáciu GreenPass.

Takisto v súvislosti s očkovaním proti ochoreniu COVID-19 si podľa expertov treba dať pozor na podvodné reklamy, phishingové e-maily či stránky.

Experti dodali, že dovolenkári by mali zvážiť inštaláciu bezpečnostnej aplikácie vo svojom zariadení. Zabúdať netreba ani na iné spôsoby zabezpečenia, pravidelné aktualizácie, vstupný PIN kód, alebo iný prístup a pokiaľ používateľ pravidelne nezálohuje dáta v zariadení, pred dovolenkou je na to ideálny čas. Je tiež odporúčané vypnúť funkcie automatického prihlasovania do aplikácií a účtov a rozhranie bluetooth.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM