Monika Hanigovská Správy Zo zahraničia

USA hrozí MEGAZEMETRASENIE: Takú prasklinu odborníci ešte NEVIDELI! VIDEO

Amerike hrozí silné zemetrasenie! Ak by v budúcnosti k nemu prišlo, boli by otrasy pravdepodobnejšie silnejšie než tie v Turecku.

Ilustračný obrázok k článku USA hrozí MEGAZEMETRASENIE: Takú prasklinu odborníci ešte NEVIDELI! VIDEO
Zdroj: pixabay.com , pixabay.com

Svet sa nestačil spamätať z nedávneho zemetrasenia v Turecku a už sa črtá nová a väčšia hrozba. Amerike hrozí silné zemetrasenie s magnitúdou 9,0. Pre porovnanie, Turecko zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou v rozpätí 4,4 až 7,8. Otrasy vtedy zaznamenali v Sýrii, Jordánsku, na Cypre, v Izraeli, Libanone a Egypte.

Prasklina na hranici…

Ako uvádza portál o počasí imeteo.sk, štúdia vedená Washingtonskou univerzitou objavila priesaky teplej, chemicky odlišnej kvapaliny vystreľujúcej z morského dna asi 80 km od Newportu v Oregone: „Tento unikátny podvodný prameň, ktorý výskumníci nazvali Pythia´s Oasis, pochádza z vody 4 km pod morským dnom na hranici tektonickej dosky.“

Také niečo ešte nevideli

„To, čo sme videli, neboli len bubliny metánu, ale voda vychádzala z morského dna ako z hasičskej hadice. To je niečo, čo som nikdy nevidel a podľa mojich vedomostí takýto jav ešte nebol nikdy pozorovaný,“ povedal spoluautor štúdie Evan Solomon, docent oceánografie UW, ktorý študuje geológiu morského dna.

Tekutina opúšťajúca morské dno je o 9 °C teplejšia ako okolitá morská voda. „Výpočty naznačujú, že táto tekutina pochádza priamo z Cascadie – strašidelne tichý zlom v subdukčnej zóne na severozápade Pacifiku, kde sa teploty odhadujú na +150 až +250 °C,“ píše imeteo.sk

Oblasť monitorujú

Tento zlom v sebe skrýva ešte mnoho tajomstiev, no mnohí odborníci sa zhodujú na tom, že Cascadia môže v budúcnosti spôsobiť megazemetrasenie. Podvodný prameň Pythia´s Oasis zvyšuje možnosť vzniku tohto silného zemetrasenia.

„Kvapalina uvoľnená z poruchovej zóny je ako unikajúce mazivo, povedal Solomon. To je zlá správa pre nebezpečenstvo zemetrasenia, pretože menej maziva znamená, že stres môže vyvolať ničivé zemetrasenie,“ vysvetľuje tamojší portál.

Vedci pozorne sledujú jav a dôsledne ho monitorujú. Zaznamenávajú všetky zmeny na morskom dne, aby vedeli však vyhodnotiť všetky potenciálne riziká v budúcnosti.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: imeteo.sk/dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM