Svet Zo zahraničia

USA odstupujú od zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu

O odstúpení USA od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) informoval v piatok aj americký prezident Donald Trump po tom, čo toto rozhodnutie predtým na brífingu oznámil jeho minister zahraničných vecí Mike Pompeo.

Ilustračný obrázok k článku USA odstupujú od zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu
Zdroj: TASR

Trump vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra DPA, uviedol, že „Spojené štáty v sobotu pozastavia svoje záväzky vyplývajúce z INF a začnú proces odstúpenia od INF, ktorý bude ukončený za šesť mesiacov, ak sa Rusko nevráti späť k dodržiavaniu zmluvy tým, že zničí všetky svoje rakety, odpaľovacie zariadenia a súvisiace vybavenie“, ktoré sú predmetom porušenia zmluvy.

USA predtým o svojom zámere informovali svojich spojencov v NATO. Severoatlantická aliancia plánuje toto rozhodnutie podporiť formou deklarácie hneď po tom, ako bude oznámené.

Štvrtkové rokovania medzi Ruskom a USA zamerané na záchranu zmluvy nepriniesli nijaký pokrok.

INF podpísali 8. decembra 1987 vtedajší lídri Sovietskeho zväzu a USA Michail Gorbačov a Ronald Reagan. Zmluva, ktorá vstúpila do platnosti 1. júna 1988, zakazuje obom stranám okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú stredný dolet a sú odpaľované z pevniny.

Washington v uplynulých rokoch viackrát obvinil Moskvu z porušovania tohto dokumentu. Kremeľ však tieto tvrdenia odmieta a sám vyhlasuje, že Spojené štáty sa zmluvy INF nepridržiavajú.

Ruský prezident Vladimir Putin predtým vyhlásil, že Rusko je proti zrušeniu INF, ale v prípade odstúpenia Spojených štátov od zmluvy bude odpovedať zodpovedajúcim spôsobom.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM