Juraj Ščerbík Regióny Regióny

Úspešný paralympionik po 50-ke ešte bojuje o špicu

Daniel Kukľa: „Len keby už fungovala krytá plaváreň.“

Ilustračný obrázok k článku Úspešný paralympionik po 50-ke ešte bojuje o špicu
Zdroj: Bardejovský Reportér

BARDEJOV. Už tradične po štarte na Medzinárodnom maratóne mieru v Košiciach 1. októbra, ani tento rok nechýbal so štartovacou pištoľou pri Behu Radničným námestím. Daniel Kukľa, narodený v roku 1964, do svojich osemnástich rokov žil rovnako ako jeho rovesníci. Došlo však k autonehode s kamarátom, a po vážnom zranení chrbtice sa stal vozičkárom.

Maratónske štvrťstoročie

Už viac ako štvrťstoročie sa stále dokázal postaviť na štart Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v Košiciach. Daniel Kukľa vyhral jeho pätnásť pretekov. Na 94. ročníku bol po 24-krát na stupni víťazov. V ostatných dvoch rokoch ho dokázal poraziť len pretekár z Poľska.

„Rawal Wilk z Rzeszówa má podstatne lepšie podmienky ako ja. Patrí do svetovej špičky, na vrcholových podujatiach je v prvej trojke. Samotné preteky majú každý rok niečo dobré a niečo zlé. Na štarte bol troška chaos, každý sa tlačil dopredu. Aj niektoré sľuby z propagácie neboli naplnené. My handbikeri a korčuliari sme len takým doplnkom tohto maratónu.“

„Je to veľká udalosť, jeden z najväčších maratónov v Európe. Sme trochu v pozadí, pozornosť sa venuje bežcom čiernej pleti a ďalším zahraničným vytrvalcom. Pre Slovákov je to dosť náročné, dostať sa na špicu. Som rád, že Tibor Sahajda skončil v prvej desiatke a navyše v osobnom rekorde,“ dodáva Kukľa.

Z nôh na vozíček

Po nútenom prechode z vlastných nôh na vozíček, nebolo jednoduché zvládnuť nielen momentálnu situáciu, ale aj budúci život.

„Ja sa už k tomu nevraciam. Musel som nájsť svoj spôsob života, svoje ciele. Zvládol som to, dostal som sa na športovú dráhu. Pokračoval som v tom, čo som robil ešte na nohách. Venoval som sa atletike, guľa, disk, oštep – tieto disciplíny ma zaujali. Žijem ako sa dá. No zabezpečiť športovú činnosť i rodinu, to je bolestivá stránka. Potrebujem financovať kontroly, skúšky aj testy.“

„Všetky skúsenosti dokážem aj v 50-ke premeniť do výkonu na pretekoch.“

„Kto má známosti, prístup k sponzoringu, štartuje na viacerých pretekoch. Dostane sa aj k lepším bicyklom, chodí na sústredenia. Tí lepší v zime cestujú aj do teplých krajín, ja som na ceste z Dlhej lúky do Becherova a späť. Aj preto v príprave na sezónu meškáme. Ja už viem, ako si pripraviť tréning i prípravu na súťaže. Poznám chyby, no aj dobré plánovanie. Po skúsenostiach viem, čo treba urobiť, keď chýba energia. Hoci som už starší a mám svoj vek, to všetko, čo som nazbieral, dokážem premeniť do výkonu na pretekoch,“ hovorí bardejovský handbiker.

Chýba mu dráha i plaváreň

„Na vozíčku som trénoval aj na atletickom štadióne. Teraz už len na ceste, no aj preto, že teraz je technika na handbiku trochu iná. No bol by som veľmi rád, keby už fungovala krytá plaváreň. Zimná časť u mňa je prípravou na jar. Posilňovňa, telocvičňa, masáže spolu s plávaním sú veľmi dobrým doplnkovým prostriedkom. Pomáhajú mi nakopnúť sa do hlavnej sezóny.“

Aj dnes sa mu darí. Pri svojej 50-ke zajazdil maratón za 35:56 min. a v prvú októbrovú nedeľu za 32:07 min. Pred nehodou mal plány, ktoré bolo treba pochovať, no vybudoval rodinu aj nový zmysel svojho života.

Športové križovatky Daniela Kukľu:

1990 – Začal pravidelne jazdiť na pretekoch telesne postihnutých športovcov.

2000 – Na paralympiáde v Sydney 20. miesto na ručnom bicykli.

2007 –Skončil so súťažením na vozíku s troma kolesami poháňanom rukami. Od tohto roku na handbike, ktorý má cenu viac ako 5-tisíc eur. Má minimálnu svetelnú výšku a nízku hmotnosť, poháňaný jazdcom v ľahu s rukami.

12.8.2007 – Víťaz MMM v Košiciach. Štvornásobný majster SR a dvakrát víťaz Českého pohára.

2014 – Osobný rekord 30:12 minút.

Štyri štarty na Majstrovstvách sveta. Najlepšie umiestnenie na 14. mieste v časovke. Súťažil nielen v Európe, no aj v Arabských Emirátoch, USA a Japonsku.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM