Kultúra

Kiná a divadlá v novom režime: Aktuálne usmernenia hygienikov

Diváci budú musieť v divadlách, kinách, počas koncertov či iných umeleckých predstavení sedieť tak, aby dodržali dvojmetrové rozstupy. Platia výnimky?

Ilustračný obrázok k článku Kiná a divadlá v novom režime: Aktuálne usmernenia hygienikov
Zdroj: TASR

Dvojsedačku alebo dve sedadlá vedľa seba môžu prevádzkovatelia predať iba na požiadanie, a to pre rodinných príslušníkov alebo pre partnerov. Vyplýva to z opatrenia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktoré nadobúda účinnosť v stredu (20. 5.).

Pred každým predstavením musia prevádzkovatelia dezinfikovať dotykové plochy, ako sú kľučky, držadlá či pulty. Predaj a konzumácia pokrmov a nápojov je zakázaná. Zrušiť sa musia všetky miesta na sedenie vo foyeroch. „Návštevníci po zakúpení vstupeniek musia zaujať svoje miesto v sále,“ uvádza sa v nariadení.

Hygienické zariadenia treba dezinfikovať každú hodinu. K dispozícii v nich musí byť tekuté mydlo a papierové utierky. Prístroje vytvárajúce aerosól, napríklad sušiče rúk, musia prevádzkovatelia znefunkčniť.

Prevádzkovateľ má zabezpečiť aspoň jednu osobu, ktorá bude na dodržiavanie nariadení hlavného hygienika dohliadať.

Kiná, divadlá a ďalšie kultúrne zariadenia sa otvárajú v stredu v rámci ďalšieho uvoľňovania opatrení v súvislosti so situáciou s novým koronavírusom. Povolené sú hromadné podujatia s účasťou do sto ľudí.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM