Správy

Už žiadny ruský plyn? Do prevádzky spustia nový plynovod z Poľska na Slovensko

Premiéri Slovenska a Poľska otvárali plynovod ešte v auguste. Do komerčnej prevádzky bude spustený 12. novembra.

Ilustračný obrázok k článku Už žiadny ruský plyn? Do prevádzky spustia nový plynovod z Poľska na Slovensko
5
Galéria

Prepojovací plynovod Poľsko-Slovensko je pripravený na komerčnú prevádzku. Kapacita nového prepojovacieho bodu na hranici medzi Poľskom a Slovenskom bude dostupná od 12. novembra. Na svojej internetovej stránke o tom informoval prepravca plynu eustream.

Prepojovací plynovod Poľsko-Slovensko má celkovú dĺžku 164 kilometrov (km). Na poľskej strane má plynovod dĺžku 61,3 km (Strachocina-hranica). Dĺžka slovenskej časti je 103 km od štátnej hranice po kompresorovú stanicu Veľké Kapušany.

Prečítajte si tiež

Nulová závislosť od Ruska?

Význam diela pre energetickú bezpečnosť EÚ bol potvrdený jeho opakovaným zaradením do zoznamu projektov spoločného záujmu (PCI) vydávaného Európskou komisiou od roku 2013. Realizácia projektu je spolufinancovaná z Nástroja na prepájanie Európy.

„Len kapacita tohto prepojenia zodpovedá celoročnej spotrebe Slovenskej republiky. Opačne smerom do Poľska je možné exportovať dokonca ešte o niečo viac. Toto všetko výrazne prispejem k tomu, aby naša závislosť od ruského plynu výrazne klesla, respektíve klesla až úplne na nulu,“ uviedol v auguste počas príhovoru minister hospodárstva Richard Sulík. Rovnako doplnil nádej, že „o to viac dokážeme vyrovnávať nielen množstvá, ale i ceny plynu. Pretože problém nie je iba množstvo, ale cena. Lebo tá aktuálna je jednoducho zničujúca, najmä ak prišla tak strašne rýchlo. Je teda pred nami ešte kus práce."

Otvorenie plynovodu

Plynovod oficiálne otvoril premiér Eduard Heger (OĽANO) spoločne s predsedom vlády Poľska Mateuszom Morawieckim ešte koncom augusta, do komerčnej prevádzky sa po splnení všetkých administratívnych procesov dostane až v novembri. Prvá denná aukcia sa má podľa eustreamu uskutočniť už v piatok.

„Keď sa v roku 2018 začala výstavba prepojenia našich plynovodných sústav, nikto netušil, že sa dokončí v čase brutálnej invázie Ruska na Ukrajinu. Táto invázia vytvorila v Európe novú energetickú realitu a hlavne nás utvrdila v tom, že Rusko nie je spoľahlivým dodávateľom energetických surovín,“ povedal pri otváraní plynovodu premiér Eduard Heger.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Premiér Heger spustil nový plynovod
5
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM