Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Užijeme si Silvester na námestiach? Hygienici majú pre primátorov jasný ODKAZ

Mestá majú pred sebou ťažké rozhodnutie. Pustiť sa do organizovanie silvestrovských osláv počas zhoršujúcej sa pandémie sa im môže vypomstiť.

Ilustračný obrázok k článku Užijeme si Silvester na námestiach? Hygienici majú pre primátorov jasný ODKAZ
Zdroj: TASR

Mnohí Slováci sú zvyknutí vítať Nový rok v uliciach mesta s programom, odpočítavaním polnoci a samozrejme, s ohňostrojom. Minulý rok organizovanie mestských novoročných osláv poznačila pandémia. Niektoré mestá a obce oslavy vrátane pyrotechnickej šou úplne zrušili, iné ohňostroj zachovali, obyvateľom však odporúčali užiť si ho spoza okien domácností.

Veľkolepé oslavy minulý rok zrušilo i hlavné mesto. Do Bratislavy na ne pritom v minulosti chodili aj desaťtisíce ľudí. Ďalší rok pomaly odsýpa a samosprávy opäť stoja pred ťažkým rozhodnutím. Tretia vlna totiž naberá na sile.

Rozhodne farba okresu

Rovnako ako vianočné trhy, aj silvestrovské oslavy sú v očiach hygienikov hromadným podujatím.

Ako pre Dnes24 vysvetlila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) Daša Račková, obmedzenia prevádzok a hromadných podujatí sú už v súčasnosti stanovené vyhláškami hygienikov, ktoré sú postavené na regionálnom systéme a odvíjajú sa v závislosti od stupňa varovania podľa covid automatu.

Organizátori, v tomto prípade mestá, teda musia dodržiavať pravidlá, ktoré závisia od aktuálnej farby okresu.

„Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) môžu v rámci svojho územného obvodu z dôvodu epidemiologickej situácie nariadiť prísnejšie opatrenia v prevádzkach či na hromadných podujatiach. Nemôžu však opatrenia zmierniť,“ vysvetľuje Račková.

V prípade hromadných podujatí zodpovedá za stanovenie režimu a jeho kontrolu organizátor podujatia, teda samospráva.

Mestá si to majú dobre premyslieť

Na otázku, či sa vôbec samosprávy do plánovania osláv majú púšťať, ÚVZ reaguje odporúčaním. Voľba, ale i následná zodpovednosť, je len na samotných mestách.

„Samosprávy by mali pri organizácii podujatí brať do úvahy, že je extrémne náročné mesiace vopred predvídať, v akej situácii sa bude ich okres nachádzať v predsviatočnom a sviatočnom období. Pri plánovaní osláv je preto vhodná istá obozretnosť – je potrebné zvažovať, či a ako bude v ich silách zabezpečiť a odkontrolovať dodržiavanie zvoleného režimu a náležité protiepidemické opatrenia,“ odkazujú prostredníctvom svojej hovorkyne hygienici.

Ako dodáva Račková, mestá by mali pri plánovaní zohľadniť aj riziko, že v okresoch v červenej, bordovej a čiernej farbe už sú pre hromadné podujatia nastavené pomerne prísne kapacitné obmedzenia.

Ako sa k organizácii novoročných osláv stavajú vybrané slovenské mestá? Ich reakcie nájdete na ďalších stranách.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM