Zo zahraničia

V Afganistane sa už prelieva krv: Pri výbuchu na letisku zomrelo najmenej 13 ľudí, vrátane DETÍ!

Explóziu potvrdil na Twitteri hovorca amerického ministerstva obrany (Pentagón) John Kirby s tým, že podrobnosti oznámi, keď budú k dispozícii.

Ilustračný obrázok k článku V Afganistane sa už prelieva krv: Pri výbuchu na letisku zomrelo najmenej 13 ľudí, vrátane DETÍ!
11
Galéria
Zdroj: TASR/AP Photo/Wali Sabawoon

Najmenej 13 obetí vrátane detí si vyžiadal štvrtkový výbuch pri bráne kábulského letiska, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu Talibanu.

Mnoho ľudí podľa hovorcu utrpelo zranenia, medzi nimi aj viacero príslušníkov hnutia Taliban.

Medzi zranenými sú podľa správ médií aj niekoľkí americkí vojaci.

Podľa nemenovaných predstaviteľov americkej vlády išlo zrejme o samovražedný bombový útok, informovali stanice Sky News a CNN. Turecké ministerstvo obrany však informovala o dvoch výbuchoch, zatiaľ čo francúzsky veľvyslanec varuje pred možným druhým výbuchom.

Počuli aj streľbu

Zranenia utrpelo podľa Sky News niekoľko, zrejme až traja americkí vojaci, CNN píše aj o ranených Afgancoch.

Prezident Spojených štátov Joe Biden bol o podrobnostiach udalosti okamžite informovaný, uviedol predstaviteľ Bieleho domu. Z letiska však aj naďalej odlietajú lietadlá, informuje Sky News. Podľa britského denníku The Guardian bolo po explózii počuť streľbu.

Na talianske vojenské lietadlo bolo vo štvrtok pri odlete z Kábulu vypálených niekoľko striel. K poškodeniu stroja však nedošlo. Uviedol to nemenovaný zdroj z talianskeho ministerstva obrany, informuje agentúra Reuters.

Taliansky novinár cestujúci zmieneným lietadlom zase stanici Sky TG24 povedal, že v lietadle cestovalo takmer 100 afganských civilistov. Pod paľbu sa stroj podľa jeho slov dostal niekoľko minút po štarte.

Talianska tajná služba sa ale nedomnieva, že terčom výstrelov malo byť samotné lietadlo. Podľa jej vyjadrenia mali výstrely zrejme rozohnať dav na letisku, uvádza agentúra Reuters.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

Explóziu potvrdil na Twitteri hovorca amerického ministerstva obrany (Pentagón) John Kirby s tým, že podrobnosti oznámi, keď budú k dispozícii.

Nepokoje trvajú

Washington predtým varoval, že evakuačné operácie ohrozuje riziko teroristického útoku zo strany extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Afganské militantné hnutie Taliban obsadilo 15. augusta hlavné mesto Kábul a prevzalo moc v Afganistane.

Desaťtisíce ľudí sa odvtedy snažia dostať z tejto stredoázijskej krajiny do zahraničia. Západné krajiny začali s evakuačnými letmi pre svojich diplomatov, občanov a afganských spolupracovníkov, pričom sa naliehavo snažia evakuovať ľudí z krajiny pred 31. augustom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: archívne

Evakuácia na letisku v Kábule, 22. augusta 2021
11
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM