Lucia Lauková Správy

V automobilke Škoda Auto hrozia odborári najväčším štrajkom v histórii Česka

Štrajkom by výrobu zastavili minimálne na 10 až 20 dní. Odborári chcú požadovať viac voľných dní či vyššie príplatky.

Ilustračný obrázok k článku V automobilke Škoda Auto hrozia odborári najväčším štrajkom v histórii Česka
Zdroj: TASR

Odborári automobilky Škoda Auto sa štrajkom vyhrážajú prakticky každý rok. Tentoraz ale navrhujú veľmi dlhý protest. Ako uviedli vo štvrtkovom vydaní týždenníka Škodovácký odborář, ak sa firma nezačne chovať ľudskejšie, zastavia výrobu minimálne na 10 až 20 dní. Reagujú tak na neochotu automobilky vyjsť zamestnancom v ústrety v otázke voľných dní. Ak by sa takýto protest zrealizoval, bol by najväčší štrajk v histórii Českej republiky.

Nízke príplatky

Automobilka údajne za systém pracovných zmien, keď voľná sobota a nedeľa vyjdú zamestnancom raz za 13 týždňov, ponúka príplatok 3 Kč (približne 12 eurocentov) na hodinu. Odborári preto v texte navrhujú, aby sa autá radšej vyrábali v Nemecku. Tam si zamestnanci zarobia štyrikrát viac a majú aj viac prestávok a dovoleniek.

Rast miezd

Odbory okrem toho upozorňujú, že nemeckí zamestnanci koncernu Volkswagen chcú rast miezd o ďalších 6 %. V tomto smere vypočítali, že v Škode by museli vzrásť o 20 %, aby získali nominálne rovnako ako Nemci.

V súčasnosti sa v rámci kolektívneho vyjednávania diskutuje o pracovnej dobe a príplatkoch. Odbory chcú pre zamestnancov dosiahnuť počas víkendov voľno, Škoda zasa potrebuje vyrábať čo najviac.

Dodávatelia idú na plný plyn

Šéf odborárov v Škode Jaroslav Povšík tvrdí, že výroba počas víkendov nie je taká samozrejmá, ako si vedenie firmy myslí. „Aj vysokí manažéri mi hovoria, že robíme dobre, keď bojujeme proti víkendovým zmenám. Pretože inak tie autá nikdy nedáme dokopy. Keď dodávatelia idú už teraz na plný plyn a často vyrábajú počas víkendov, ako to budú stíhať potom,“ spýtal sa Povšík v rozhovore pre Hospodářské noviny. Podľa neho dodávatelia podpíšu v zmluve všetko len preto, aby o zákazku neprišli.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM