Prokop Slováček Zo Slovenska

V Bratislave sa žije drahšie. Aké sú rozdiely medzi západom a východom?

Zhruba 1200 eur. To je rozdiel medzi spotrebnými výdavkami bratislavských a košických domácností. Drahšie sa žije na západe Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku V Bratislave sa žije drahšie. Aké sú rozdiely medzi západom a východom?
Zdroj: TASR

Aké sú peňažné príjmy a výdavky súkromných domácností za minulý rok? Na čo a koľko sme vlani minuli najviac a sú rozdiely medzi západom a východom?

V priemere má najmenej Prešovský región

Priemerná slovenská domácnosť vlani dosiahla príjmy 5 845 € v hrubom na jedného jej člena. Keď sa odpočítali dane a povinné príspevky, ostalo necelých 5 100 €.

Najvyššie príjmy sú na západe Slovenska. V Bratislavskom kraji 7 885 na člena domácnosti a rok. Najchudobnejším regiónom je z toho pohľadu prešovský, kde sú priemerné hrubé príjmy za rok na jedného člena domácnosti 4 869 €.

Vo všetkých ostatných slovenských krajoch presiahol ročný príjem úroveň 5 tisíc eur v hrubom na jedného člena. Analýzu zverejnila Poštová banka, podľa publikácie Štatistického úradu SR Príjmy, výdavky a spotreba súkromných domácností.

Čítajte aj: TIPY NA VÍKEND: Pokus o rekord v pílení dreva i astronomická sobota na Lomničáku

Väčšie príjmy, ale aj vyššie náklady

Bratislavské domácnosti majú síce najvyššie príjmy, ale aj výdavky. Život v okolí hlavného mesta je nákladnejší. Ročné výdavky súkromných domácností v tejto oblasti dosiahli v priemere 6 472 € na jedného jej člena. To je o takmer 1,5 tisíc € viac než slovenský priemer, ktorý bol na úrovni 5 026 €.

Na opačnom konci rebríčka je aj v prípade výdavkov Prešovský kraj, kde boli až o zhruba 2,3 tisíc eur nižšie ako v hlavnom meste a okolí.

Za čo najviac míňame?

Kým bratislavské domácnosti vynaložili na spotrebné výdavky v priemere takmer 4,5 tisíca eur na jedného člena za rok, v košických to bolo až o takmer 1,2 tisíc eur menej.

Najväčší rozdiel bol vo výdavkoch spojených s bývaním. V bratislavskom regióne ukrojili za vlaňajšok z rozpočtu takmer 1000 € na jedného člena domácnosti. V metropole východu a jej okolí to bolo až o vyše 200 € menej.

Výrazne viac Slováci míňajú na západe krajiny v porovnaní s východom aj na dopravu (o 172 €), rekreáciu a kultúru o (164 €) alebo napríklad aj odievanie a obuv (o 138 €). Rozdiel vo výdavkoch na potraviny je menej výrazný. Na tie putuje v Bratislavskom kraji len o necelých 50 € ročne na jedného člena viac ako v regióne Košíc.

Čítajte aj: Červený melón je superpotravina. Lieči a zlepšuje erekciu + RECEPT

V Bratislave sa žije drahšie
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM