han Správy Zo zahraničia

V Brne nie je v obchodoch žiadna PANIKA: Slováci, berte si príklad! VIDEO

České mesto Brno nie je až tak ďaleko od slovenských hraníc a hlási množstvo nakazených na koronavírus. Ľudia tam však počas nakupovania nepanikária.

Ilustračný obrázok k článku V Brne nie je v obchodoch žiadna PANIKA: Slováci, berte si príklad! VIDEO
Zdroj: TASR

Ako je dobre známe, pandémia koronavírusu zasiahla takmer celý svet. Lenže, každá krajina sa ku COVID-19 postavila inak. Podobne sú na tom aj obyvatelia každého štátu, kde sa nariadenia od ich vlád odlišujú.

Berú to zodpovedne?

Slovenský premiér Igor Matovič bojuje za prísne opatrenia, ktoré zažívame v týchto dňoch Veľkej noci na vlastnej koži. Platí všeobecný zákaz vychádzania a až do pondelkovej polnoci sú sprísnené nariadenia pri pohybe z okresu do okresu. Rovnako prísne je aj nenosenie rúška, za čo môžete dostať vysokú pokutu. Slováci sa však počas sviatkov stihli rozpŕchnuť po celej krajine a mnohí si užívajú slnečné počasie vonku.

Kolóny všade

Práve streda bola tým dňom, kedy začal platiť tzv. núdzový režim a pocítili to vodiči na cestách, kde sa kvôli prehliadkam tvorili kilometrové kolóny. Dlhé rady sa tvorili aj pred obchodmi, do ktorých zase raz vyrazili všetci tí, ktorí sa potrebovali zásobiť, či len tak si išli nakúpiť.

V Česku nešalejú

Naši západní bratia majú opatrenia voľnejšie a nie je vylúčené, že sa u nich oveľa skôr nakopne ekonomika. To je však iná kapitola aktuálnej situácie. Nám poslala do redakcie video čitateľka Miroslava, ktorá je Slovenka pracujúca v Brne. Od vypuknutia koronavírusu na našom území je stále v Česku, kde pozorne sleduje situáciu. Zarazilo ju, že v týchto dňoch je v brnenských obchodoch pokoj a ľudia sú nielen zodpovední a milí, keďže na Slovensku je medzi regálmi dusno a panuje strach zo zásobovania.

Jej slová hovoria jasne

„Predmetná predajňa známeho potravinového reťazca sa nachádza na Vaňovke. Kto trochu pozná Brno vie, že je to v samotnom centre mesta. Z jednej strany je vlaková stanica, z druhej autobusová, čiže vždy tu bol obrovský pohyb ľudí. Dnes sa vec má tak, že odkedy máme obmedzený pohyb, tak ruch ustál o takých 80 percent. Ľudia to tu berú ako dennú rutinu, že je to pre nich v prvom rade bezpečnosť,“ opísala video a aj aktuálnu situáciu z Brna Miroslava.

Zvládajú to na jednotku

Práve jej vyjadrenie je v kontraste s tým, čo zažívame na Slovensko. Niežeby Slováci nedodržiavali pokyny, akým sú rúška, či bezpečná vzdialenosť, ale konkrétny prejav ľudí napríklad pri nakupovaní, je odlišný. „Na ulici nevidíte človeka bez rúška, takisto ani v Česku vás bez neho do obchodu nepustia. Neexistuje, že by vás do obchodu nepustili s deťmi!“ dodáva Slovenka žijúca v Brne a pokračuje: „Samozrejme, že v obchodoch neustále znejú hlásenia o povinnom nosení rúšok a ochrane pred nákazou. Tie sú tu však zbytočné, pretože ľudia naozaj robia všetko tak ako sa má.“

„Poviem to tak, že ľudia v Brne zvládajú núdzový stav, zákaz zhromažďovania a obmedzený pohyb zodpovedne.“

Zdroj: YouTube.com
Brno hlási pokoj
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM