Aktualizované Svet Zo zahraničia

V Budapešti sa potopila výletná loď: Nehoda si vyžiadala 7 životov, 19 ľudí je nezvestných

Južná Kórea poskytne pomoc pri hľadaní nezvestných juhokórejských turistov po tom, ako sa výletná loď potopila v stredu večer na Dunaji v Budapešti, pričom zahynulo najmenej sedem ľudí. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

Ilustračný obrázok k článku V Budapešti sa potopila výletná loď: Nehoda si vyžiadala 7 životov, 19 ľudí je nezvestných
42
Galéria
Zdroj: TASR

Po stredajšej nehode maďarskej vyhliadkovej lode, ktorá sa potopila okolo 21.00 h neďaleko parlamentu na budapeštianskom úseku Dunaja, pátra vo štvrtok po nezvestných vyše 200 policajtov, záchranárov, pracovníkov civilnej ochrany i vojakov.

Záchranári sa už sústreďujú na pátranie na úseku rieky pod Budapešťou. Teplota vody rozvodnenej rieky je 11–15 stupňov Celzia.

Polícia nariadila zákaz plavby na úseku medzi Margitiným a Alžbetiným mostom.

Ministerstvo zahraničných vecí v Soule uviedlo, že vyšle do maďarského hlavného mesta 18-členný tím rýchlej reakcie, aby pátral po členoch skupiny juhokórejských turistov, ktorí boli na palube plavidla. Juhokórejský prezident Mun Če-in nariadil využiť „všetky dostupné zdroje“ na podporu záchrannej operácie v Maďarsku.

Podľa juhokórejského rezortu diplomacie sa výletnou loďou plavilo v hustom daždi 33 turistov z Južnej Kórey a posádka – dvaja maďarskí občania. Ich loď sa zrazila s väčším plavidlom a potopila sa. Sedem ľudí sa podarilo zachrániť a previezť do nemocnice, kde sú údajne v stabilizova­nom stave.

Pátranie pokračuje po ďalších 19 občanoch Južnej Kórey, dodalo ministerstvo s tým, že sedem obetí pochádzalo práve z tejto krajiny. Nezvestní sú aj dvaja maďarskí členovia posádky.

Vrak potopenej lode, ktorá sa v silnom daždi zrazila s veľkou výletnou loďou, našli neďaleko piliera Margitinho mosta.

Policajný hovorca Kristóf Gál na tlačovej konferencii vo štvrtok nadránom uviedol, že maďarskí potápači s prístrojmi pátrajú po nezvestných na celom dolnom maďarskom úseku Dunaja.

V Budapešti sa potopila výletná loď
42
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM