Monika Hanigovská Magazín

V čase korony je alkohol pre Slovákov nebezpečnejší: Ženy pijú viac a dobiehajú mužov!

Najnovšie štatistiky ukázujú odvrátenú tvár niektorých slovenských domácností.

Ilustračný obrázok k článku V čase korony je alkohol pre Slovákov nebezpečnejší: Ženy pijú viac a dobiehajú mužov!
Zdroj: pixabay.com

Alkohol je pre nás nebezpečnejší a nežnejšie pohlavie v prevracaní pohárikov dobieha mužov. Poukazuje na to Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) vo svojej evidencii.

Absencia vyšetrení

„Kým v roku 2018 sme evidovali 35 512 poistencov závislých od alkoholu, v minulom roku sa ich počet znížil na 30 569. Dôvodom však nie je pokles závislých ľudí, ale skôr vplyv pandémie na diagnostiku a vyšetrenia, takže reálny stav môže byť práve z dôvodu obmedzení spojených s koronavírusom ešte horší,“ uvádza jej hovorca Matej Neumann.

Nielen home office

Ako ďalej informuje poisťovňa, na tento jav poukazujú aj štatistiky zariadení na liečbu závislostí. Podľa nich sa v uplynulých mesiacoch zvýšil počet ľudí, ktorí vyhľadali odbornú pomoc.

„Mnohí, ktorí už dlhšie úspešne abstinovali sa práve počas pandémie opäť rozbehli v pití, a to z dôvodu sociálnej izolácie, ku ktorej prispeli epidemické opatrenia a nariadený home office,“ dodáva riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica.

Zaujímajú nás vaše osudy:

Stieranie pohlavia

Najčastejšie sa z tohto začarovaného kruhu liečia 41 až 60-roční. Napriek tomu, že častejšie si nalievajú muži, „už pár rokov je viditeľné stieranie rodových rozdielov aj v tomto smere, ženy v pití dobiehajú mužov,“ dvíha varovný prst VšZP.

Aj slušní ľudia

Ako informuje ďalej poisťovňa, dôsledkom neliečenej závislosti sú psychické ťažkosti, ale aj celý rad fyzických poškodení a porúch. Dochádza k nimi aj preto, že mnohí si dlho neuvedomujú, alebo nepripúšťajú prekročenie hranice medzi príležitostným popíjaním a závislosťou.

„Veľmi často ide o slušných ľudí, ktorí majú rodiny a prácu. Kým počas dňa dokážu fungovať a nepiť, po návrate domov si dajú pohár vína. Z pohára sú postupne dva, z občasného pitia sa stáva pravidelné, každý večer, a to, že už sú závislí si uvedomia až vo chvíli, keď sa objavia prvé zdravotné ťažkosti,“ vysvetľuje Okruhlica.

V svetových rebríčkoch spotreby alkoholu dlhodobo obsadzujeme popredné miesta. „Prispieva k tomu aj fakt, že dnes je tolerované len to, ak nepijeme zo zdravotných dôvodov. Abstinencia z vlastného presvedčenia je spoločnosťou nepochopená,“ dodáva Ľ. Okruhlica.

Málo informované Slovenky

Znepokojivé výsledky výskumu priniesli aj odborníci z martinského Ústavu súdneho lekárstva a medicínskych expertíz na Univerzite Komenského.

„Priemerná ročná spotreba čistého alkoholu u ľudí nad 14 rokov (vrátane tých, ktorí abstinujú), je na Slovensku 11,1 litra, čo je o 1,3 litra viac ako celoeurópsky priemer. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie je ročný výskyt závislosti v slovenskej populácii nad 14 rokov približne 5,5 % (s prevahou mužov),“ informuje o tom Univerzita Komenského (UK) v Bratislave na svojom webe.

Odborníci sa tak domnievajú, že spolu s ľuďmi s problematickým pitím alkoholu, môžeme hovoriť až o 10 % populácie staršej ako 15 rokov.

Držíme si zároveň aj jedno smutné prvenstvo. „Slovenské ženy sú najmenej informované o teratogénnom účinku alkoholu na ľudský plod počas tehotenstva. Nevedia, že v tehotenstve nesmú piť alkohol,“ upozorňuje súdny lekár Ľubomír Straka.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM