Rastislav Búgel Zo Slovenska

V celej EÚ začal platiť ZÁKAZ predaja ochuteného nahrievaného tabaku: A čo Slovensko?

Od začiatku týždňa je predaj ochuteného nahrievaného tabaku v krajinách EÚ zakázaný. Na Slovensku si ho však stále môžete kúpiť.

Ilustračný obrázok k článku V celej EÚ začal platiť ZÁKAZ predaja ochuteného nahrievaného tabaku: A čo Slovensko?
Zdroj: Unsplash.com

Od pondelka 23. októbra platí celoeurópske nariadenia, ktoré zakazuje predaj ochuteného nahrievaného tabaku. Zákaz mal platiť vo všetkých krajinách EÚ, no na Slovensku si ochutené náplne môžu fajčiari stále kúpiť. Ako je to možné?

Celoeurópsky zákaz

„Charakteristické príchute alternatív ku klasickým cigaretám musia od pondelka 23. októbra zmiznúť zo všetkých regálov. V Česku ani v blízkom zahraničí ich už nekúpite. Nariaďuje to smernica Európskej komisie, ktorá vstúpila do platnosti v novembri. Je to ďalší krok, ktorý nadväzuje napríklad na zákaz predaja obyčajných cigariet s mentolovou príchuťou,“ informuje portál tn.cz.

Kým v Česku už ochutené náplne v predaji nenájdete, na Slovensku je to inak. Aj keď mali štáty dostatok času na zapracovanie smernice do svojej legislatívy, na Slovensku novela zákona stále schválená nebola. Predaj zatiaľ pokračuje aj v Poľsku.

Slovensko malo dostatok času

„Členské štáty mali osem mesiacov na transpozíciu delegovanej smernice do svojich vnútroštátnych právnych predpisov. Nové pravidlá sa mali začať v plnej miere uplatňovať od 23. októbra 2023 po skončení trojmesačného prechodného obdobia s cieľom vyčerpať súčasný stav ochutených zahrievaných tabakových výrobkov,“ povedala pre tvnoviny.sk hovorkyňa tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie v SR Ingrid Ludviková.

Portál dodáva, že zatiaľ nie je jasné, kedy sa zákaz prejaví aj na Slovensku.

V predaji by tak napokon mali ostať iba tradičné neochutené cigarety a alternatívy bez príchute. Brusel chce zákazmi docieliť, aby rôzne mentolové a ovocné príchute nelákali hlavne mladých ľudí.

„Nariadenie je súčasťou európskeho plánu na boj proti rakovine. Európska komisia má ambiciózny cieľ, aby do roku 2040 fajčilo len päť percent obyvateľov,“ dodáva portál.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM