Správy

V čerpaní europeňazí patríme medzi slovenskú špičku: Toto sú TOP projekty, pozrite tú sumu!

Milióny eur putovalli pre naše mesto. Zistili sme, kde všade sa použili.

Ilustračný obrázok k článku V čerpaní europeňazí patríme medzi slovenskú špičku: Toto sú TOP projekty, pozrite tú sumu!
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk

Metropole Zemplína sa podarilo získať až 17 690 470 eur. V počte získaných projektov sme sa umiestnili na 3. mieste . Spokojnosť obyvateľov a návštevníkov mesta priniesla podľa radnice aj regenerácia mestskej zóny.

Kam putovali milióny eur

Mesto Michalovce získalo v uplynulom programovom období v rokoch 2007 – 2015 zo štrukturálnych fondov 17 690 470 eur. „V počte získaných projektov sme sa umiestnili na 3. mieste v rámci samospráv Slovenskej republiky za mestami Košice a Prešov,“ informovala radnica. Spolu to bolo 19 projektov v celkovej výške 17,7 miliónov eur, z ktorých skutočne vyčerpalo 16,4 milióna eur, čo je 93% čerpanie. „Mesto nevyužívalo len eurofondy, ale aj iné externé zdroje ako bilaterálne programy, nórske a švajčiarske fondy, dotačné politiky ministerstiev či rôzne grantové schémy. Zapájali sme sa takmer do všetkých výziev, kde bola samospráva oprávneným žiadateľom a kde malo Mesto záujem a možnosť získať externé zdroje,“ uvádza mesto. Michalovce podali 146 projektov, z nich 77 bolo úspešných, čím sa úspešnosť Mesta v získavaní finančných prostriedkov pohybovala na úrovni 53 %. „Celkom sme na realizáciu deklarovaných zámerov získali 19,5 milióna Eur.“

Pozrime sa spolu na použitie peňazí. Zrekonštruovali sa základné školy – VI. ZŠ na Ul. okružnej, I. ZŠ na Ul. T. J. Moussona, II. ZŠ na Ul. J. Švermu a III. ZŠ na Ul. moskovskej a mlynskej.

„Spokojnosť obyvateľov a návštevníkov mesta priniesol projekt Regenerácia centrálnej mestskej zóny. Námestie slobody a časť Štefánikovej ulice prešli úplnou revitalizáciou verejných priestranstiev a taktiež projekt Regenerácia satelitov centrálnej mestskej zóny mesta Michalovce, ktorým sa komplexne zrekonštruovali ulice Pasáž, S. Chalupku a Duklianska. Zvýšila sa atraktivita mesta, estetičnosť a bezpečnosť uvedených priestorov,“ zverejnila radnica.

V Michalovciach už stojí nová kompostáreň za milióny

Z peňazí sa zakúpila nová triediaca linka, zberové vozidlo, vysokozdvižný vozík, nádoby na komunálny odpad a kompostéry, rekonštruovala sa triediaca hala. Vybudovala sa kompostáreň a zázemie pre spracovanie kompostu, zakúpili sa potrebné technológie, váhy, zberové vozidlo, traktory, bager, hákový nosič kontajnerov, kosačky, kontajnery a ďalšia technika pre zber a spracovanie bioodpadu. Kompost mesto poskytuje zadarmo aj občanom, ktorí sa budú aktívne podieľať na triedení bioodpadu. Kto dostane kompost zadarmo čítajte TU.

Nové logo, osvetlenie

Vejné osvetlenie v meste bolo taktiež čiastočne rekonštruované z externých zdrojov. Aha, akú úsporu priniesla modernizácia… čítajte TU.

K rozvoji turizmu prispeli i printové materiály na prezentáciu mesta a okolia, projekt podnietil vznik loga mesta, ktorého používanie sa stalo už samozrejmosťou.

Všetky projekty, či už veľké alebo malé svojou finančnou čiastkou, vyžadovali dôslednú prípravu, zodpovednú implementáciu, ukončenie a monitorovanie, aby boli finančné prostriedky vynaložené efektívne a splnili svoj účel a cieľ. „Veríme, že aj v novom programovom období 2014 – 2020 sa bude Mestu dariť v získavaní externých finančných prostriedkov, ktoré znásobia možnosti pre rozvoj mesta a prispejú k zlepšovaniu života a prostredia pre obyvateľov mesta,“ dodala radnica.

Niečo pre seniorov

Seniorov sa dotýkajú dva zaujímavé projekty – Prístavba a rekonštrukcia Zariadenia pre seniorov v Michalovciach, ktorým sa zvýšila kapacita zariadenia, došlo k markantnému zvýšeniu kvality poskytovaných sociálnych služieb a debarierizácii zariadenia. „Projektom sa pobytové zariadenie dostalo medzi špičku zariadení svojho druhu na Slovensku,“ zverejnila radnica. Druhý úspešný projekt Zvýšenie kvality života seniorov v meste Michalovce vzdelávacími aktivitamiriešil využívanie voľného času seniorov pre sebazdokonaľovanie a vzdelávanie v 7 druhoch vzdelávacích programov.

V nasledujúcom článku vás budeme informovať o tom, ako získane milióny prispeli k väčšej bezpečnosti Michalovčanov.

Môže vás zaujímať:

Nové námestie sa niektorým nepáčí: Čo o námestí rozprávajú významní hostia radnice?

Len pár rokov dozadu a predsa už trochu retro: Spomínate si na michalovské námestie pred rekonštrukciou­? FOTO

Stíhačky priamo nad hlavami Michalovčanov: Prečítajte si reakciu ministerstva

Policajti so samopalmi v michalovských uliciach: Policajné prezídium o zvýšenom stupni teroristického ohrozenia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM