. TASR Správy Zo Slovenska

KAUZA KUCIAK: Zsuzsová sa sťažuje. Nepáči sa jej ani sudkyňa, ani Daniel Lipšic

V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka budú v pondelok pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vypovedať znalci z oblasti IT aj psychológie.

Ilustračný obrázok k článku KAUZA KUCIAK: Zsuzsová sa sťažuje. Nepáči sa jej ani sudkyňa, ani Daniel Lipšic
Zdroj: TASR

Na súde sú prítomní obžalovaní Marian Kočner, Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó.

Kriminalista z odboru informačných technológií Dušan Mikulaj by mal súdu uviesť, či sa na základe digitálnych stôp dá zistiť, či sa mohli obžalovaní Kočner a Zsuzsová stretnúť v čase vraždy, a to podľa polohy ich telefónov.

Mikulaj mal na ŠTS vypovedať už v máji, keď na súd prišiel. Kriminalista mal byť vypočúvaný ako svedok, nie znalec. Jeho výpoveď však odložili, pretože predsedníčka senátu Ružena Sabová chcela, aby jej vysvetlil, akým spôsobom spracoval údaje od operátorov. Mikulaj ozrejmil, že je to proces na niekoľko hodín, operátori mu poskytli milióny riadkov údajov. Na pondelok by mal mať pripravenú prezentáciu tak, ako ju mali znalci z Europolu, keď na ŠTS vypovedali.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav Marček, Tomáš Szabó, Alena Zsuzsová a Marian Kočner. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Námietky

Alena Zsuzsová, obžalovaná z vraždy novinára Jána Kuciaka, podala opätovne námietku zaujatosti voči senátu Ruženy Sabovej na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku a splnomocnencovi poškodených Danielovi Lipšicovi. S námietkou opäť neuspela a senát poučil jej obhajobu, aby nezdržiavali súdne konanie.

„O námietke zaujatosti sa nekoná, pretože dôvodom námietky je procesný postup súdu. Súd v tejto trestnej veci postupuje v súlade so zákonnými ustanoveniami trestného poriadku, pričom takýto dôvod, ktorý vzniesla obžalovaná, nie je prípustný,“ uviedla v reakcii na námietku zaujatosti po porade senátu jeho predsedníčka Sabová.

Obžalovaná podala námietku zaujatosti voči senátu aj pre televízne reportáže z hlavného pojednávania, ktoré podľa nej narušujú prezumpciu neviny. Novinári mali podľa nej vyhodnocovať dôkazy aj za pomoci nahrávok hlasu predsedníčky Sabovej z pojednávania.

Alena Zsuzsová tiež namietala procesný postup senátu, ktorý podľa Zsuzsovej nadržiava splnomocnencom poškodených. Splnomocnencom poškodených sa venovala aj druhá časť jej námietky, ktorá smerovala voči osobe Daniela Lipšica. Takýto postup však trestný poriadok neumožňuje vzhľadom na to, že splnomocnenec nie je osoba, ktorej zaujatosť možno namietať.

„Touto námietkou sa súd vôbec nezaoberal a v súvislosti s tým žiadam v prvom rade obhajcov, aby neboli zdržiavané súdne konania, ktoré nemajú oporu v trestnom poriadku,“ doplnila Sabová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM