ELA Rôzne

Na Slovensku výdatne prší a ešte to nekončí! Kde hrozia povodne a silný vietor?

Na Slovensku do nedeľného rána spadlo podľa meteorológov za 24 hodín väčšinou 1-10 mm zrážok.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku výdatne prší a ešte to nekončí! Kde hrozia povodne a silný vietor?
Zdroj: TASR

Do pondelka (1.6.) rána spadne na území Slovenska väčšinou 1–15 milimetrov zrážok; na severe a v oblasti Tatier až okolo 30 mm. Informuje o tom na sociálnej sieti Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa pred dažďom, rizikom povodní i silným vetrom na horách.

Na Slovensku do nedeľného rána spadlo podľa meteorológov za 24 hodín väčšinou 1–10 mm zrážok. Najmenej napršalo na juhozápade, väčšinou len do jedného mm.

Výstraha pred povodňami

„Výrazne viacej pršalo na severe, kde na viacerých miestach spadlo 10–20 mm. Lokálne – najmä na Orave, Liptove a hornom Spiši – aj viac. Napríklad Huty hlásili do nedeľného rána 26,5 mm,“ spresnil SHMÚ.

Zrážky budú podľa meteorológov pokračovať na väčšine územia aj počas najbližších hodín. Najmä na severe a východe aj v nedeľu večer a v noci.

SHMÚ preto vydal výstrahu prvého stupňa pred dažďom v Žilinskom a Prešovskom kraji. V okresoch Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Bardejov, Svidník, Stropkov, Medzilaborce, Humenné a Snina očakáva do pondelkového rána výskyt dažďa s úhrnom zrážok 35–60 mm.

SHMÚ varuje aj pred rizikom povodní z trvalého dažďa, a to v okresoch Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Kežmarok a Stará Ľubovňa.

Meteorológovia zároveň varujú pred silným vetrom na horách v Žilinskom, Prešovskom a Banskobystrickom kraji. V polohách nad zhruba 1500 metrov nad morom sa predpokladá výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110–125 kilometrov za hodinu.

Pršať ešte bude

Zrážky sa na našom území očakávajú aj v nadchádzajúcich hodinách. Z Poľska k nám mieri ďalšie zrážkové pole, ktoré prinesie ďalšie výrazné zrážky, ktoré zodvihnú hladiny vodných tokov.

„Tie už teraz začínajú na severe Slovenska dosahovať úroveň povodňových stupňov. Tok Belá v Liptovskom Hrádku dosiahla už úroveň 1. povodňového stupňa. K úrovni 1. SPA stúpajú aj hladiny vodných tokov na Orave, kde by mali byť dosiahnuté v nadchádzajúcich hodinách,“ informuje portál iMeteo.sk.

V pondelok bude premenlivá oblačnosť a ojedinele, najmä na severe, prehánky, výnimočne búrky, na hrebeňoch Tatier neskôr zrážky snehové. Najvyššia denná teplota 18 až 23, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši okolo 16 °C.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: iMeteo.sk
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM