Zo Slovenska

V Košiciach padali krúpy veľké ako golfové loptičky: Ľadovec poškodil vyše 1000 áut

Vo štvrtok sa Košicami prehnala silná búrka, ktorá priniesla aj ľadovú smršť. Krúpy dosahovali veľkosť aj 8 centimetrov.

Zdroj: Dnes24.sk

Vyše tisíc áut poškodil ľadovec, ktorý sa vo štvrtok (27. 6.) popoludní prehnal Košicami. Krúpy s veľkosťou golfových loptičiek rozbíjali sklá áut a výrazne poškodili kapoty. Klienti Allianz – SP nahlasujú svoje poistné udalosti a aktuálne počet škôd vozidiel po krupobití v Košiciach a okolí presiahol tisícku, pričom škody neustále pribúdajú.

Okrem vozidiel ľadovec poškodil aj privátny majetok ľudí, najmä eternitové strechy, lexanové striešky nad vchodmi domov, strešné okná, fasády domov, prestrešenia terás, žalúzie a slnečné kolektory. Aktuálne poisťovňa eviduje približne 40 takýchto poistných udalosti. Väčšina škôd na nehnuteľnostiach sa pohybuje vo výške okolo 2000 – 3000 eur. Eviduje aj poškodenú strechu domu v hodnote približne 5000 eur.

Škody po krupobití na majetku sú kryté v rámci poistenia nehnuteľnosti, škody na vozidlách zas kryje havarijné poistenie z rizika živel.

„Akúkoľvek škodu na vozidle či inom majetku je treba poisťovni nahlásiť online, telefonicky alebo na pobočke, a to čo najskôr, aby sme mohli poistnú udalosť začať riešiť a poškodeným klientom čo najskôr škodu uhradiť. Odporúčame si vzniknuté škody aj zdokumentovať, stačí odfotiť do mobilu a fotky odoslať poisťovni pri hlásení škody,“ radí hovorkyňa poisťovne Lucia Muthová.

Poisťovňa Kooperativa podľa hovorkyne Silvie Noskovej Illášovej aktuálne eviduje hlásených 429 škodových udalostí v dôsledku štvrtkovej náhlej búrky, „Podľa prvotných odhadov nahlásené škody dosahujú hodnotu takmer 635 000 eur," uviedla.

Komunálna poisťovňa v tejto súvislosti doteraz zaznamenala 242 nahlásených škôd, pri ktorých je predpokladaná výška poistného plnenia takmer 300 000 eur.

Doposiaľ 130 škôd na motorových vozidlách z Košíc a okolia s predpokladanou výškou približne 200 000 eur nahlásili klienti poisťovne Uniqa. „Išlo najmä o zničené karosérie, rozbité sklá či svetlá na autách. Početnosť hlásených škôd je primeraná rozsahu územia, ktoré búrka zasiahla, ako aj hustote zaľudnenia. Je však pravda, že sme v poisťovni už dlho neevidovali také intenzívne krupobitie vo veľkom meste, akým sú Košice," za poisťovňu pre TASR povedala Beata Lipšicová.

Krúpy v Košiciach
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM