Aktualizované Anton Hrachovský Správy

V Košickom kraji hlásia požiarnici desiatky výjazdov: Niektoré oblasti sú bez elektriny

Hasiči v Košickom kraji mali v noci na nedeľu a počas rána 27 výjazdov. Súviseli najmä s počasím. Navyše, počasie na východe Slovenska komplikuje aj dodávky elektrickej energie. Pozrite kde.

Ilustračný obrázok k článku V Košickom kraji hlásia požiarnici desiatky výjazdov: Niektoré oblasti sú bez elektriny
Foto: Erik Bojničan / Zdroj: Dnes24.sk

Hasiči v Košickom kraji mali v noci na nedeľu a počas rána 27 výjazdov. Súviseli najmä s počasím. TASR o tom informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach.

Popadané stromy i zapadnuté auto

Najviac výjazdov mali k popadaným stromom. Najčastejšie zasahovali v tejto súvislosti v Košiciach, boli aj v Spišskej Novej Vsi, Podhorodi, Malej Ide, Smolníckej Hute, Novom Ruskove, tiež v okrese Rožňava.

Hasiči boli vyslaní aj do Rozhanoviec, kde z rodinného domu odtrhlo strechu, v Turni nad Bodvou zaznamenali jej poškodenie na bytovom dome. Niekoľko podobných zásahov mali aj v Košiciach, kde odtrhlo plechovú strechu z rekonštruovanej stavby, v jednom prípade zasahovali pri jej uvoľnení. Príslušníci boli okrem iného vyslaní aj k strhnutému satelitu, uvoľnenému bilbordu, boli ale aj pri dopravnej nehode. V Košickej Novej Vsi zas vyťahovali zapadnuté auto.

Pri popadaných stromoch zasahovali v obciach Bidovce, Sady nad Torysou – časť Byster, Malá Ida, Zlatá Idka a Nižná Myšľa v okrese Košice okolie, ale aj v Malčiciach (okres Michalovce) a Krompachoch (okres Spišská Nová Ves) či na Gemerskej ulici v Košiciach.

Pád múru v Košiciach

V sobotu (17.3.) vo večerných hodinách v Košiciach spadla aj časť starého tehlového múru, ktorý predstavuje oplotenie Malinovského kasární, na električkovú trať. V tom čase ňou neprechádzala žiadna električka, k zraneniam nedošlo. Na mieste zasahovala aj ťažká technika, ktorá časť oplotenia zbúrala.

V meste boli vyslaní tiež na Hlavnú ulicu a Kavečiansku cestu k uvoľnenému plechu na streche. Podobnú situáciu riešili aj v Starom Meste na Rastislavovej ulici na kotolni v objekte nemocnice. Po 17.00 h intenzita výjazdov klesla.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre Košický a Trebišovský okres výstrahu 2. stupňa pred vetrom a snehovými závejmi. Na ostatnom území východného Slovenska platí o stupeň nižšia výstraha okrem týchto aj pred ďalšími javmi, ako je sneženie či vietor na horách.

Problémy s elektrinou

Nepriaznivé počasie na východe Slovenska komplikuje aj dodávky elektrickej energie. V nedeľu 18. marca evidovala Východoslovenská distribučná (VSD) na svojom vymedzenom území približne 1250 odberných miest bez elektriny. „Ide o lokality Muráň, Nová Sedlica (okres Snina) a Gočaltovo (okres Rožňava). Obnovenie distribúcie elektriny sťažuje najmä silný vietor a neprejazdné cesty,“ informovala TASR Andrea Vlková z VSD.

Doplnila, že vzhľadom na veľmi nepriaznivé počasie ide o relatívne veľmi nízky počet odberných miest bez elektriny. „Vo viacerých prípadoch bolo možné premanipulovať trasu zásobenia odberateľov,“ uzavrela.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM