Regióny

V kraji sa našlo takmer 1200 superhrdinov: Nechýbali medzi nimi ani Bardejovčania

V duchu hľadania superhrdinov sa niesol jedenásty ročník Dní dobrovoľníctva. V Prešovskom kraji sa zapojilo takmer 1200 ľudí. Čomu všetkému sa venovali?

Ilustračný obrázok k článku V kraji sa našlo takmer 1200 superhrdinov: Nechýbali medzi nimi ani Bardejovčania
Zdroj: Chceme krajšiu PB

Do tohtoročných Dní aktívneho dobrovoľníctva sa v Prešovskom kraji zapojilo takmer 1200 ľudí. Prešovské dobrovoľnícke centrum (PDC) ich pripravilo už po 11. raz. Tento rok sa niesol v duchu hľadania superhrdinov, ktorých výnimočnou schopnosťou je ochota venovať svoj čas v prospech iných.

Od 17. do 29. septembra pripravilo 30 organizácií v Prešovskom kraji viac ako 40 dobrovoľníckych ponúk rôzneho typu, do ktorých sa mohol zapojiť ktokoľvek s chuťou vyskúšať si dobrovoľníctvo či spoznať prácu niektorej zo zapojených organizácií.

Práca v hodnote takmer 13 tisíc eur

„Počas dvoch týždňov sa skrášľovali záhrady, upratovali interiéry, natierali ploty. Dobrovoľníci pomáhali aj pri voľnočasových aktivitách pre deti, výstavných trhoch, pri čistení a obnove hradu, výrobe terapeutických pomôcok, sprevádzaní klientov zariadenia sociálnych služieb a ďalších aktivitách,“ spresnila predsedníčka PDC a koordinátorka podujatia Dominika Hradiská.

Celkovo 1157 dobrovoľníkov odpracovalo viac ako 4700 hodín. „Čo pri použití hodnoty aktuálnej minimálnej hodinovej mzdy znamená, že títo ľudia venovali spoločnosti prácu v hodnote takmer 13 tisíc eur,“ priblížila Hradiská.

Aktivity boli podľa jej slov príležitosťou pre dobrovoľnícke organizácie prezentovať sa a získať nových dobrovoľníkov, ľuďom zas ponúkli možnosť nezáväzne vyskúšať angažovanie sa v nových oblastiach, získať kontakty a možno aj miesto pre uplatnenie svojich zručností.

Tento rok najviac dobrovoľníkov

„V Prešove, Sabinove, Bardejove, Svidníku, Humennom, Starej Ľubovni, ale aj na ďalších miestach sme poskytli dôkaz, že dobra je na svete stále dosť,“ dodala Hradiská.

Podujatie je súčasťou národnej kampane Týždeň dobrovoľníctva, do ktorého sa v tomto ročníku zapojilo 6129 dobrovoľníkov a dobrovoľníčok, čo je doposiaľ najvyšší počet, odkedy sa podujatie na Slovensku organizuje.

Kampaň dotáciou podporilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v rámci aktivity Programy pre mládež 2014 – 2020, ktorú administruje Iuventa – Slovenský inštitút mládeže.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM