Monika Gécziová Regióny

FOTO: Bardejov ako vystrihnutý z rozprávky či filmu: Niečo takéto ste ešte nevideli

Bardejov, ako inšpirácia umelcov, je stvárňovaný na x spôsobov a nafotený snáď z každého uhla. Avšak to, ako si naše mesto pretvára tento muž, je čosi neuveriteľné.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bardejov ako vystrihnutý z rozprávky či filmu: Niečo takéto ste ešte nevideli
12
Galéria
Foto: Jaroslav Krupa

Bardejovčan Jaroslav Krupa, ktorý tvorí pod pseudonymom MOKU, má 28 rokov a grafike sa venuje len ako koníčku. Pred pár rokmi sa ako samouk vrhol do učenia sa grafického programu a odvtedy tvorí diela, aké sa len tak nevidia. A i keď ešte donedávna, podľa vlastných slov, uvažoval nad profesionálnou kariérou grafika, dnes vie, že tento druh tvorby zostane len jeho záľubou.

Témou sci-fi a katastrofické scenáre

„Viem, že by som pri tejto tvorbe dlho nevydržal. Na grafiku treba mať oveľa väčšiu fantáziu a hlavne trpezlivosť, ktorú ja nemám. Bohatú fantáziu síce mám, ale neviem ju dobre využiť a zrealizovať. Viem dávať veci dokopy, ale vytvoriť niečo celkom nové, tam ma už moja fantázia opúšťa,“ hovorí skromne šikovný mladík, ktorý ku grafike prvýkrát pričuchol krátko pred svojou dvadsiatkou. Avšak aktívne sa jej začal venovať až o štyri roky neskôr a naplno sa do tvorby pustil zhruba pred dvoma rokmi, keď našiel výborný zdroj fotiek pre svoje diela.

Tie väčšinou stvárňuje v duchu sci-fi, či katastrofických záberov. „Vždy ma fascinovala budúcnosť, vesmír a všetko s tým spojené. Sci-fi tematika má plno detailov, a to mám veľmi rád. Či už ide o filmy, hry alebo obrázky, vždy tam nájdem zaujímavé inšpirácie a veci, nad ktorými by som normálne nikdy nepremýšľal. A katastrofické prevedenie? To jednoducho milujem,“ hovorí Jaro a prezrádza, že pri obrázkoch s katastrofickou tematikou používa rovnakú šablónu, ktorou je zničené, prípadne opustené mesto bez známok života a budovy plné ťahavých rastlín ponechané napospas prírode.

Jeden obrázok vzniká aj 30 hodín

Ako tvrdí, inšpirácie pre svoje obrázky nachádza vo filmoch a v počítačových hrách. A práve nimi začala celá jeho tvorba, keď, podľa vlastných slov, pred desiatimi rokmi túžil vytvoriť sídlisko ako súčasť hry. „Vtedy som však ešte nevedel, aká ťažká práca za tým je. Nápad mi však ostal v hlave a vďaka tomu ho teraz môžem používať v mojej grafickej tvorbe,“ premýšľa Jaroslav, ktorému tvorba jedného obrázku trvá približne desať až tridsať hodín v priebehu dvoch až troch týždňov.

„Párkrát do týždňa si k tomu sadnem a uvažujem, čo by som mohol zmeniť, opraviť, či pridať. Je lepšie venovať sa tomu dlhší čas, ako potom ľutovať, že som to neurobil lepšie, prípadne, že som niečo zabudol pridať a podobne,“ premýšľa mladý amatérsky umelec s tým, že vzniku každého jeho obrázku predchádza vhodná fotografia, ktorá mu musí padnúť do oka.

Najradšej stvárňuje Bardejov

„Pri pohľade na takú fotku mi hneď musí napadnúť scenár. Začnem na obrázku pracovať a keď sa mi ani po hodine nepodarí urobiť to, čo som mal pôvodne v pláne, tak ho hodím do „koša“. Do obrázkov, ktoré tú prvú hodinku „prežijú“, začnem na internete hľadať doplňujúce obrázky tak, aby to vytvorilo tú správnu atmosféru a vyplnilo hluché miesta. Vložím, upravím a obrázok je hotový,“ prezrádza zjednodušene postup svojej tvorby grafik-samouk.

Na jeho grafických prácach najčastejšie nájdete Bardejov, v ktorom žije, pracuje a ktorý najlepšie pozná. Vie, kde sú aké cesty či budovy. V jeho portfóliu by ste ale narazili aj na obrázky prešovského obchodného domu či košické sídlisko. Jeho ďalším objektom by malo byť naše hlavné mesto, ako ale sám tvrdí, na to si zatiaľ nenašiel čas. „Určite však plánujem aj naďalej pokračovať v tvorbe grafických obrázkov Bardejova,“ uzatvára Jaro.

Výber z Jarovej tvorby nájdete v našej fotogalérii a ešte viac obrázkov si môžete pozrieť na jeho facebookovej stránke alebo v jeho portfóliu.

Takto ste Bardejov ešte nevideli
12
Galéria
Foto: Jaroslav Krupa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM