Aktualizované Zo zahraničia

V MRAZE, po tme a v snehu: Kyjevu hrozí úplné VYPNUTIE elektriny, varuje radnica

Snežnú nádielku zažilo aj samotné hlavné mesto Ukrajiny, ktoré je v súčasnosti takisto svedkom častých neohlásených a neplánovaných výpadkov elektriny.

Ilustračný obrázok k článku V MRAZE, po tme a v snehu: Kyjevu hrozí úplné VYPNUTIE elektriny, varuje radnica
Zdroj: TASR/AP

Píše o tom agentúra AFP s odvolaním sa na svojich spravodajcov v Kyjeve. Snežnú nádielku zažilo aj samotné hlavné mesto Ukrajiny, ktoré je v súčasnosti takisto svedkom častých neohlásených a neplánovaných výpadkov elektriny.

Mínusové teploty

Gubernátor Kyjevskej oblasti Olexij Kuleba už predtým v priebehu tohto týždňa upozornil, že situácia z hľadiska poveternostných podmienok sa v tomto ukrajinskom regióne môže čoskoro stať náročnou a teploty ovzdušia môžu klesnúť až na mínus desať stupňov Celzia.

Na možné výpadky elektrického prúdu na celom území Ukrajiny, spôsobené očakávaným prudkým ochladením, upozornila vo štvrtok aj spoločnosť Ukrenerho, ukrajinský prevádzkovateľ rozvodnej siete.

Ukrenerho vo svojom tlačovom vyhlásení vysvetľuje, že výpadky elektriny sú – po už celkovo šiestom raketovom útoku ruských ozbrojených síl na energetickú štruktúru štátu – nevyhnutným krokom na udržanie stability energetického systému.

Bez elektriny

Kyjevská radnica v piatok varovala, že v meste možno dôjde k úplnému vypnutiu elektrickej energie. Najnovšie ruské raketové útoky znefunkčnili takmer polovicu energetického systému Ukrajiny, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Rusko v ostatných týždňoch vystupňovalo útoky na energetickú infraštruktúru Ukrajiny. Rozsiahle raketové útoky uskutočnilo predovšetkým v utorok a vo štvrtok. Jedným z najviac zasiahnutých miest je Kyjev. Vo štvrtok v Kyjeve okrem toho prvýkrát túto jeseň snežilo.

„Pripravujeme sa na rôzne scenáre vrátane úplného vypnutia (elektriny v meste),“ povedal zástupca šéfa Kyjevskej mestskej štátnej správy Mykola Povoroznyk. Nespresnil, čo by sa v tom prípade dialo, avšak ukrajinskí predstavitelia zdôraznili, že neuvažujú nad evakuáciou miest.

Výpadky prúdu na Ukrajine sú v ostatnej dobe častým javom. Vláda občanov žiada, aby šetrili elektrinu a obmedzili používanie domácich spotrebičov, ako napríklad rúr na pečenie, pračiek, rýchlovarných kanvíc či žehličiek.

Dodávky obnovili

Aktualizované 21:26 Dodávky elektrickej energie na Ukrajine v priebehu piatka takmer plne obnovili. „Možno nejakých 300 zákazníkov je ešte bez prúdu, ale väčšinou sa to týka odberných miest blízko frontu,“ povedal Charčenko.

Potvrdil, že v dôsledku štvrtkových útokov bola odpojená jadrová elektráreň v Chmeľnyckom na západe krajiny a tiež jeden blok v jadrovej elektrárni v Rivnom na severozápade.

„Tieto bloky boli na niekoľko hodín odpojené a bolo potrebné použiť naftové generátory. Situácia sa však medzičasom výrazne zlepšila, väčšina blokov je pripojená na sieť a predpokladám, že v blízkej budúcnosti budeme môcť obnoviť ich prevádzku,“ skonštatoval Charčenko.

Ako dodal, výpadky elektriny majú za následok aj nefunkčnosť telefónnych sietí, čerpadiel zabezpečujúcich dodávky vody či čistenie odpadových vôd. Viacero miest vrátane Kyjeva bolo bez dodávok vody od štyroch do desiatich hodín.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM