Zo zahraničia

Ukrajina bude s Ruskom ROKOVAŤ: Zelenskyj má však takúto PODMIENKU!

Črtá sa dohoda medzi Ukrajinou a Ruskom? Volodymyr Zelenskyj oznámil hlavnú podmienku. Čo požaduje?

Ilustračný obrázok k článku Ukrajina bude s Ruskom ROKOVAŤ: Zelenskyj má však takúto PODMIENKU!
Zdroj: instagram.com/leadervladimirputin , instagram.com/zelenskiy_official

Hlavnou podmienkou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pre pokračovanie mierových rokovaní s Ruskom je obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny. V utorok to uviedol tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov na sociálnej sieti. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Danilov spojencov požiadal o „záruku“ modernej protivzdušnej obrany, lietadiel, tankov a rakiet dlhého doletu. „Ruské rakety musia byť zničené pred odpálením zo vzduchu, zo zeme či z mora,“ napísal na Twitteri.

Čo povedal ešte Zelenskyj?

Zelenskyj v pondelok uviedol, že je otvorený rokovaniam s Moskvou, no iba „ozajstným“ rokovaniam, ktoré by obnovili hranice Ukrajiny, priznali by jej kompenzáciu za ruské útoky a potrestali tých, ktorí sú zodpovední za vojnové zločiny. Americký denník Washington Post krátko predtým napísal, že Spojené štáty neverejne nabádajú Ukrajinu, aby signalizovala otvorenosť rokovať s Ruskom, všíma si Reuters.

Žiadosť amerických predstaviteľov nie je zameraná na dotlačenie Ukrajiny k rokovaciemu stolu, ale ide o premyslenú snahu zaistiť, aby si Kyjev udržal podporu ostatných krajín, citoval Washington Post svoje zdroje.

Tento dar mu nikdy nedajú

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v rozhovore pre utorkové vydanie talianskeho denníka La Repubblica povedal, že rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom by znamenali vzdanie sa Ukrajiny. „Tento dar mu nikdy nedáme… Ruská armáda opustí ukrajinské územie a potom príde na rad dialóg,“ uviedol.

Rokovania o ukončení vojny sa začali krátko po vpáde ruských inváznych vojsk na Ukrajinu. Kyjev koncom marca na rozhovoroch v Istanbule okrem iného navrhol, že sa zriekne snahy o vstup do Severoatlantickej aliancie výmenou za medzinárodné bezpečnostné záruky. Rusko však od Ukrajiny žiadalo aj demilitarizáciu a vzdanie sa časti územia vo svoj prospech.

Mierové rozhovory medzi Moskvou a Kyjevom sú už od začiatku apríla pozastavené a obe strany sa navzájom obviňujú z nedostatku pokroku v rokovaniach.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM