Webnoviny - Svet

V nedeľnom šprinte Hurajt, Šimočko a Matiaškovci

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA/Dušan Hein WHISTLER 12. februára (WEBNOVINY) – Až do predchádzajúcich ZOH v talianskom Turíne bol biatlon výsledkovo najúspešnejším slovenským zimným olympijským športom. Tam musel prepustiť líderskú pozíciu snoubordingu. Marek Matiaško sa však vtedy piatym miestom vo vytrvalostných pretekoch postaral o to, že sa na Slovensku o biatlone opäť hovorilo. "Snažím sa usporiadať si myšlienky do takého stavu, v akom som bol pred Turínom. Snažím sa nemyslieť na to, že idem obhajovať piate miesto, nepotrebujem nikomu – ani sebe – nič dokazovať,“ zareagoval starší z bratskej dvojice Matiaškovcov na otázku, či si opäť trúfa prekvapiť.

Jednotkou slovenského mužského tímu by mal byť Pavol Hurajt. Ten naznačil svoje možnosti na posledných predolympijských pretekoch v talianskej Anterselve, kde skončil piaty. "Každé preteky sú iné. Ťažko predpokladať, ako sa budú vyvíjať tie vo Whistleri,“ tíši prehnané očakávania fanúšikov 32-ročný rodák z Popradu. "Určite však chcem byť čo najviac vpredu. Dúfam, že bežecká forma príde v pravý čas a oproti posledným pretekom, ktoré som absolvoval v talianskej Anterselve, poskočí o nejaký stupienok vyššie. Strelecká by sa mohla udržať na tej úrovni, na akej je prakticky celú sezónu. Zatiaľ som mal vo väčšine pretekov dobrú úspešnosť streľby. Ak budú dobre pripravené aj lyže, mohlo by to byť naozaj veľmi dobré,“ dodal biatlonista, ktorý ako jediný muž zo Slovenska vie, ako chutí pohľad z pódia pre medailistov v pretekoch najvyššieho rangu, keď už má na svojom konte dva bronzy zo SP.

Rovnako ako jeho reprezentační kolegovia ani on nemá jedinú silnú disciplínu, dobre vie zvládnuť všetky. "Ľudia okolo mňa tvrdia, že najlepší výsledok by som mohol dosiahnuť vo vytrvalostných pretekoch. Ale ja by som chcel čosi dokázať aj v šprinte. Myslím si, že ani v ňom nie som celkom bez šance. Uvidíme,“ zastrájal sa pred štartom nedeľných rýchlostných pretekov Pavol Hurajt.

Slováci si whistlerské trate vyskúšali vlani v pretekoch Svetového pohára. „Trate sú technické, plytké, nie sú tam nejaké strmé kopce ako napríklad v Ruhpoldingu či v Osrblí. Profil nie je taký náročný, ale určite to nebude jednoduché. Veľmi veľa bude záležať na streľbe,“ vie svoje o pretekoch, ktoré biatlonistov čakajú, Marek Matiaško a hneď aj upozorňuje: "Mužský biatlon sa nesmierne vyrovnáva. V rýchlostných pretekoch nie je výnimkou, keď je tridsať pretekárov v jedinej minúte. Tam môže vyhrať alebo siahnuť si na medailu naozaj hocikto. To je absolútne nevyspytateľné. Nikto si nemôže len tak povedať, že zajtra budem olympijským víťazom.“

V predolympijskej generálke v spomenutej Anterselve dosiahol svoje kariérne výsledkové maximum Dušan Šimočko. „Dúfam, že som ešte neukázal úplne všetko, čo vo mne je. Stačí doladiť drobnosti a výsledky by mohli byť ešte lepšie. Presnosť streľby už hádam ani nemôže byť lepšia. Na Svetovom pohári v Ruhpoldingu som bol stopercentný, v Antersleve mi ušiel jediný terč, ten úplne posledný. Azda sa musím ešte viac sústrediť. Bežecká forma je veľmi dobrá, môžem povedať, že najlepšia v mojej kariére. Naozaj, už sa potrebujem len doladiť psychicky,“ zdravo sebavedome vyhlásil 26-ročný pretekár banskobystrickej Dukly. "Mojím snom je zlepšiť výkon Marka Matiaška z Turína. Nemôžem však sľúbiť, že sa mi to podarí. Každý dobrý výsledok ma však poteší. Keby sa mi podarilo streliť nulu vo vytrvalostných pretekoch, určite by mi to veľmi pomohlo. Tam mám asi najväčšie šance na najlepší výsledok,“ uzavrel Dušan Šimočko.

Tréner Pavel Kobela bol v predolympijských vyhláseniach opatrný. „Okruh favoritov je veľmi široký. Ja si myslím, že budú veľmi dobre pripravení Nóri, najmä Björndalena považujem za veľkého favorita. Aj naši chalani môžu zamútiť vodu. Netvrdím, že z toho bude medaila, ale dobré umiestnenie sa môže podariť,“ zakončil Pavel Kobela.

Kvarteto mužov je jasné, pretože Matej Kazár je od príchodu do Whistleru na antibiotikách. V nedeľu na štarte šprintu na 10 km naplánovaného na 11.15 h (20.15 SEČ) budú v slovenskom drese Pavol Hurajt, Dušan Šimočko a súrodenci Marek a Miroslav Matiaškovci. Šesťdesiat najlepších si vybojuje účasť v stíhacích pretekoch, ktoré sa uskutočnia v utorok 16. februára.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM