Rastislav Búgel Zo Slovenska

V nepríjemnom REBRÍČKU sme predbehli aj veľkomestá: Na byt zarábame DESIATKY rokov!

Koľko rokov musíte pracovať, aby ste si mohli kúpiť priemerný byt v Bratislave? Je to viac ako v Paríži, Berlíne a aj v Ríme!

Ilustračný obrázok k článku V nepríjemnom REBRÍČKU sme predbehli aj veľkomestá: Na byt zarábame DESIATKY rokov!
Zdroj: TASR/Michal Svítok , Unsplash.com

Ľudia v produktívnom veku sa často plánujú osamostatniť. Sen o samostatnom bývaní je však často nedosiahnuteľný. Najnovšie údaje z celej Európy ukazujú, že situácia bývaniu vo vlastnom nepraje. Upozornil na to server Politico.

Obrovský nárast cien

„Nárast cien bývania je obrovský a ešte výraznejší je v mestách, najmä vo veľkých mestách,“ povedala Lamia Kamal-Chaoui, riaditeľka Centra pre podnikanie, MSP, regióny a mestá OECD a dodáva: „A už sa to netýka len chudobných, ale aj strednej triedy.“

Podľa portálu sa ceny bytov a nájomného neustále zvyšovali už od roku 2014. Nezabránila tomu ani pandémia. Práve naopak. Plošné zákazy a homeoffice spôsobili, že dopyt po vlastnom bývaní prudko vzrástol.

Ako dopadlo Slovensko?

Ceny domov za posledné roky najviac stúpli na Islande (223 percent), v Estónsku (211,1 percenta), v Litve (151,8 percenta) a v Maďarsku, kde nárast dosiahol v priemere 180,2 percenta. Nehnuteľnosti na Slovensku zdraželi priemerne o 78 percent.

Rástli aj nájmy. Slovensko so svojím priemerným nárastom o 15,2 percenta dopadlo relatívne dobre. Rekordérmi sú Estónsko (+ 208 %), Litva (+ 168,1 %) a Írsko (+ 95,6 %).

Server dodáva, že výsledkom zdražovania je hlavne to, že mladí ľudia žijú so svojimi rodičmi o poznanie dlhšie: „Je pravdepodobné, že si nehnuteľnosti radšej prenajímajú, ako vlastnia. Často ich to odrádza od hľadania si lepšej práce v oblastiach s lepšími príležitosťami, pretože si tam jednoducho nemôžu dovoliť žiť.“

Koľko rokov musia obyvatelia jednotlivých krajín pracovať, aby si zarobili na vlastný byt? Dozviete sa to na ďalšej strane!

Prečítajte si tiež

Zdroj: Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM