Zlatica Gregorová Správy

V nitrianskej nemocnici ležia dvaja pacienti s osýpkami: Medzi nimi aj 11-mesačný Šaľan

S osýpkami hospitalizovali na infekčnom oddelení nitrianskej nemocnice aj 17-ročného Ukrajinca. Ochorenie patrí medzi najnákazlivejšie.

Ilustračný obrázok k článku V nitrianskej nemocnici ležia dvaja pacienti s osýpkami: Medzi nimi aj 11-mesačný Šaľan
Zdroj: TASR

Druhý laboratórne potvrdený prípad osýpok bol zaznamenaný u 11-mesačného dieťaťa z okresu Šaľa. Dieťa ešte pre nízky vek nebolo očkované. Prvé príznaky choroby sa u neho objavili 9. novembra potom, ako navštívilo Turecko. Ako informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas, dieťa je v súčasnosti v nemocnici, 17– ročný mladík je už po hospitalizácii v domácej liečbe.

Zvýšená ostražitosť

Epidemiológovia z regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre a v Nových Zámkoch okamžite zabezpečili v ohniskách nákazy všetky potrebné protiepidemio­logické opatrenia na zabránenie šírenia sa osýpok. „Z dôvodu ďalšieho možného importu osýpok z okolitých krajín je potrebná zvýšená ostražitosť zdravotníckych pracovníkov, najmä praktických lekárov pre deti a dorast a pre dospelých, aby v rámci diagnostiky pri pozitívnych klinických príznakoch a pri pozitívnej epidemiologickej anamnéze mysleli aj na toto závažné prenosné ochorenie,“ povedal Mikas.

Podľa slov Kataríny Tinákovej z RÚVZ v Nitre sú osýpky jedným z najzávažnejších ochorení detského veku. Ich závažnosť spočíva v častých komplikáciách, ako sú zápal pľúc, priedušiek, uší a centrálneho nervového systému.

Najnákazlivejšia choroba

„Patria k najnákazlivejším prenosným ochoreniam, pretože sa rýchlo šíria vzduchom najmä medzi neočkovanými osobami. Pred zavedením očkovania boli u nás evidované tisíce prípadov ročne s početnými komplikáciami a úmrtiami. Po zavedení očkovania v roku 1969 chorobnosť na osýpky postupne klesala až na nulový výskyt, ktorý bol prerušený až prvými ochoreniami zavlečenými zo zahraničia, ktoré spôsobili epidémiu osýpok v niektorých okresoch východného Slovenska v roku 2018,“ vysvetlila Tináková.

Osýpky sa v súčasnosti vyskytujú aj v okrese Trebišov. Výraznejšie tam začali pribúdať od začiatku septembra 2018 v rámci prirodzenej migrácie obyvateľstva. RÚVZ tam zaznamenal do 15. novembra 40 prípadov. Veľká časť sa prejavila u detí, ktoré ešte nedosiahli potrebný vek na povinné očkovanie proti tomuto ochoreniu. „Osýpky boli evidované v mestách Sečovce a Trebišov a v obciach Parchovany, Hrčeľ, Kravany, Plechotice a Malé Ozorovce. RÚVZ v Trebišove zabezpečil príslušné protiepidemio­logické opatrenia,“ uviedol Mikas.

Štyri mesiace

 Ako Mikas pripomenul, epidémia osýpok v okresoch Michalovce a Sobrance je už ukončená. Celkovo trvala vyše štyroch mesiacov od mája do 20. septembra, keď tam bolo zaevidované posledné ochorenie. Za tento čas tam zaznamenali 447 prípadov osýpok, ktoré sa v Michalovskom okrese začali šíriť z obce Drahňov. „Išlo o tri importované prípady ochorenia z Veľkej Británie,“ doplnil Mikas.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM