Eva Drugdová Regióny Zo Slovenska

V obci pri Zvolene je poriadna rarita: Najstaršia bryndziareň na svete

Pamätná izba Terézie Vansovej, židovský cintorín, ale aj najstaršia bryndziareň. Viete, v ktorej dedinke pri Zvolene ich nájdeme?

Ilustračný obrázok k článku V obci pri Zvolene je poriadna rarita: Najstaršia bryndziareň na svete
4
Galéria
Zdroj: TASR

Zvolenská Slatina patrí medzi najstaršie obce nielen v okrese Zvolen, ale i na Slovensku. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1332, kedy sa spomína farár Peter z dediny Sancta Crux De Solio. Je to vlastne prvý názov Zvolenskej Slatiny, ktorý v preklade znamená Svätý kríž pri Zvolene. Obec niesla rôzne názvy a až v roku 1927 bola premenovaná na Zvolenskú Slatinu.

Povesť o kostoloch

Medzi najvýznamnejšie a najstaršie pamätné objekty v obci patria rímsko-katolícky a evanjelický kostol. Katolícky kostol bol pôvodne gotický kostol a patril striedavo katolíkom a evanjelikom podľa toho, kto práve vládol Vígľašskému zámku. V roku 1710 definitívne pripadol katolíckej cirkvi, no stále bol predmetov rozporov medzi katolíkmi a evanjelikmi, až kým ho v roku 1820 nezničil oheň.

Ako nám prezradila Zuzana Pavlíková z Obecného úradu, ktorá sa zaujíma o históriu obce, o kostole sa traduje aj povesť. Požiar bol údajne božím trestom za spory medzi cirkevníkmi. Vypukol na dolnom konci dediny a ľudia nosili do kostola aspoň nejaké veci, v snahe zachrániť ich. Od tlejúcich zvyškov však začalo horieť zariadenie kostola. Keď sa oheň dostal na vežu, zrútili sa zvony, preborili strechu a kostol bol definitívne zničený. Ľudia vtedy hovorili o božom zásahu, ktorý mal ukončiť dlhotrvajúci spor. Terajší chrám pochádza z roku 1837.

Ďalšou významnou pamätihodnosťou obce je sýpka, ktorá bola postavená v 19. storočí. V súčasnosti je zrekonštruovaná a sídli v nej dizajnérska firma. Sýpka bola vyhlásená za kultúrnu pamiatku, rovnako ako tradičný rodinný dom s hospodárskou budovou z roku 1880. Dom v dedine je dôkazom o vývoji ľudovej architektúry v regióne a obec má v pláne zriadiť v ňom múzeum.

Umelci aj vynálezca

Dejiny obce sú bohaté nielen na udalosti, ale i na osobnosti z rôznych oblastí. Vo Zvolenskej Slatine sa narodil hudobný skladateľ Mikuláš Moyzes, ktorý tu pôsobil ako kantor rímsko-katolíckej cirkvi. Zo Slatiny pochádza tiež scenárista a režisér Štefan Martin Sokol, vynálezca helikoptéry Ján Bahýľ, známy husľový virtuóz Rinaldo Oláh a pôsobil tu hudobný skladateľ Viliam Figuš Bystrý.

So Zvolenskou Slatinou je spätý aj akademický sochár Ján Kulich, ktorého potomkovia tu postavili galériu. Obyvateľom tak ostala na neho pekná pamiatka. Kulich je tiež autorom ďalšej pamiatky, sochy Plačúca matka, ktorá bola stvorená na pamiatku padlých v I. a II. svetovej vojne a busty Terézie Vansovej. Vansová je totiž ďalšou rodáčkou Zvolenskej Slatiny a na jej počesť bola v roku 1997 v evanjelickej škole zriadená jej pamätná izba. V nej si môžete pozrieť spomínanú bustu, ale aj jej pozostalosť. V tomto roku si dokonca pripomínajú výročie jej narodenia.

Za zmienku istotne stoja pamätné tabule, a to pamätná tabuľa Márie Ďuríčkovej na jej rodnom dome, či tabuľa Mikuláša Moyzesa na rímsko-katolíckej škole. No nemôžeme vynechať ani bustu Štefánika, ktorá je umiestnená v základnej škole a bola odhalená spolu s pamätníkom Padlých v I. svetovej vojne.

Najstaršia bryndziareň

Pamätihodnosťou je aj židovský cintorín. V Slatine žila silná židovská komunita, ktorá pred II. svetovou vojnou opúšťala obec. Existuje tu židovský cintorín, v ktorom sa ešte v dvadsiatych rokoch minulého storočia pochovávalo. O cintorín sa však dlhé roky nikto nestaral a padol za obeť zlodejom a vandalom. Bol dosť zdevastovaný, mnoho náhrobných kameňov bolo ukradnutých. Múr, ktorý pôvodne siahal do výšky 1,5 metra bol rozobratý a kamene použité na stavbu domov. V posledných rokoch sa oň starajú skauti a snažia sa ho zrekonštruovať.

No a istotne mnohí vedia o bryndziarni vo Zvolenskej Slatine. No vedeli ste aj, že je to najstaršia a najväčšia bryndziareň na svete, ktorá bola založená rodinou Molecovou v roku 1797?

V OBRAZOCH: Zvolenská Slatina
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM