Zo Slovenska

V obilí dovezenom z Ukrajiny objavili NEBEZPEČNÉ látky! ZAKÁZALI jeho spracovanie

Na naskladnené ukrajinské obilie na Slovensku vydali prísny zákaz spracovania a uvedenia na trh.

Ilustračný obrázok k článku V obilí dovezenom z Ukrajiny objavili NEBEZPEČNÉ látky! ZAKÁZALI jeho spracovanie
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Na základe nevyhovujúcich výsledkov analýzy 1 500 ton pšenice z Ukrajiny, ktorú Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR zachytila v mlyne v Kolárove, zavádza agrorezort Usmernenie na zákaz spracovania a uvedenia do krmovinového a potravinového reťazca.

Vyplýva z neho prísny zákaz spracovania a uvedenia na trh už naskladneného ukrajinského obilia a múky z neho. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Nebezpečný pesticíd

V kontrolovanej vzorke sa potvrdil výskyt pesticídu, ktorý nie je povolený v Európskej únii (EÚ) a má negatívny vplyv na zdravie ľudí. MPRV v tejto situácii neodporúča dovoz akéhokoľvek ukrajinského obilia a výrobkov z neho.

Ministerstvo avizovalo, že spolu s podriadenými organizáciami zabezpečí odber vzoriek všetkého obilia a múk z Ukrajiny, ktoré už sú naskladnené na Slovensku. Zároveň ŠVPS cez európsky Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (RAPID ALERT SYSTEM) informuje všetky členské štáty EÚ o zdravotne nevyhovujúcej šar­ži.

Spoločné rokovanie

„Minister Samuel Vlčan bude o vzniknutej situácii informovať veľvyslanca Ukrajiny Myroslava Kastrana, ako aj ministrov pôdohospodárstva krajín V4, Rumunska a Bulharska na zajtrajšom spoločnom rokovaní, ktoré má byť venované ochrane trhov pred dovozom lacných komodít z Ukrajiny,“ dodal agrorezort.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM