Správy Zo Slovenska

V Petržalke parkuje každú noc asi 34-tisíc áut. Z toho mimobratislavských je 15%

Po schválení mestskej parkovacej politiky pripravuje starosta Petržalky zaviesť parkovací systém, ktorý bude zvýhodňovať Petržalčanov.

Ilustračný obrázok k článku V Petržalke parkuje každú noc asi 34-tisíc áut. Z toho mimobratislavských je 15%
14
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

V Petržalka parkuje každú noc približne 34-tisíc motorových vozidiel. Vyplýva to z trojnásobného sčítania, ktoré mestská časť vykonala na prelome mája a júna. Bratislava24.sk o tom informovala Mária Halašková, hovorkyňa Petržalky.

Sčítanie áut

Mimobratislavských EČV je z celkového počtu spočítaných áut približne 15%. Sčítanie bolo vo všetkých troch prípadoch vykonané ručne, v nočných hodinách a počas pracovného týždňa. Počet motorových vozidiel, ktoré boli zaznamenané vo všetkých troch sčítaniach, bol približne 23-tisíc, z toho približne 20-tisíc s bratislavskou EČV. Zvyšné vozidlá boli napočítané dvakrát alebo iba raz.

„V porovnaní s predchádzajúcimi sčítaniami, napríklad v štúdii Výskumného ústavu dopravného, počet áut stúpol. Kým v roku 2013 tento inštitút nameral v Petržalke v nočných hodinách približne 30-tisíc áut, v súčasnosti je to približne o štyritisíc viac,“ skonštatoval Ivan Lučanič, ktorý toto sčítanie pre Petržalku riadil.

Parkovanie na nelegálnych miestach

Ako dodal, značné množstvo áut parkovalo aj na nelegálnych miestach, pričom do celkového čísla započítavali aj tie. Počet oficiálnych parkovacích miest v Petržalke sa pohybuje podľa spomínanej štúdie aj podľa Dopravného generelu na úrovni okolo 26-tisíc.

„Ukazuje sa, že ak by sme zaviedli parkovací systém, ktorý uprednostní Petržalčanov, s veľkou pravdepodobnosťou by v súčasnosti v Petržalke dokázal na legálnych parkovacích miestach zaparkovať každý, kto má v našej mestskej časti trvalý pobyt,“ uviedol starosta Ján Hrčka. Preto po schválení mestskej parkovacej politiky, ktorá umožní mestským častiam fungovať v prechodnom období autonómne, pripravuje Hrčka zaviesť parkovací systém, ktorý bude zvýhodňovať Petržalčanov.

Parkovanie v Petržalke
18
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM