Regióny

V Poltári prišli so zaujímavým nápadom. Na prvom mieste sú včely

Časť Kokavy nad Rimavicou - Liešnica sa bude pýšiť environmentálnym a vzdelávacím centom, ktoré neovplyvní ani zlé počasie.

Na strednom Slovensku v okrese Poltár sa už onedlho začne realizovať myšlienka drevostavby, ktorá poslúži ako environmentálne a vzdelávacie centrum. O čo ide približuje Dávid Turčáni, riaditeľ občianskeho združenia kRaj a zároveň lektor včelárskych kurzov.

„Včelín – jednoduchá drevostavba by nám pomohla realizovať program aj počas nepriaznivého počasia,“ poukazuje Turčáni na fakt, že organizácia nemá kryté priestory. Dobrakrajina.sk a akcia 24hodinovka nám pomáha získavať zdroje na jeho stavbu od súkromných darcov. Túto cestu sme si zvolili, ako osobnejšiu formu darcovstva, keďže máme bližší kontakt s darcami.“

PREČÍTAJTE SI: Prvá pomoc pri utopení: Rozhodujú prvé sekundy a okamžitá resuscitácia

Stavať sa začne už v septembri

Včelín bude stáť v areáli vzdelávacej včelnice v Kokave nad Rimavicou. „Realizujeme tu zážitkové vzdelávanie o včelách a opeľovačoch pre školy a širokú verejnosť, zároveň kurzy pre začínajúcich včelárov. Vďaka včelínu predĺžime našu sezónu a budeme môcť program realizovať aj v zlom počasí,“ informuje.

Drevostavba bude stáť v Liešnici, miestnej časti Kokavy nad Rimavicou na pozemku občianskeho združenia kRaj. Turčáni a spol. momentálne vybavujú posledné povolenia a so stavbou chcú začať v prvej polovici septembra. Za návrhom stojí architekt Robert Sekula a realizovať ju budú špecialisti na drevostavby z Drevolution.

„Ak nevyzbierame dostatok, stavba sa bude realizovať na etapy, ale s realizáciou určite začneme už túto jeseň. Záujemcovia môžu pomôcť aj ináč ako finančne. Stačí prísť na naše dobrovoľnícke akcie, alebo veľa ľudí nám pomáha napríklad s prekladmi textov, grafikou, a pod.,“ dopĺňa.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM