Prokop Slováček Rôzne

Prvá pomoc pri utopení: Rozhodujú prvé sekundy a okamžitá resuscitácia

Medzi smutné štatistiky prvej časti leta patrí aj osem utopených ľudí za mesiac júl. Vedeli by ste ako postupovať pri záchrane topiaceho sa?

Ilustračný obrázok k článku Prvá pomoc pri utopení: Rozhodujú prvé sekundy a okamžitá resuscitácia
Zdroj: TASR

Veľakrát zohrá svoju úlohu alkohol, často preceňujeme svoje sily. Vedeli by ste čo robiť, keď sa niekto začne topiť, poskytnúť prvú pomoc? Odborníci tvrdia, že najdôležitejšie pre záchranu sú prvé okamihy.

Určite nezaškodí, ak si pred poslednými letnými dňami, keď budú všetky prírodné aj umelé vodné plochy natrieskané, zopakujete čo by ste mali robiť.

Zachraňovať by mal len dobrý plavec

Pri vyťahovaní topiaceho sa musíme byť veľmi opatrní. Ideálne je hodiť mu niečo, čo pláva na vode a čoho sa môže prichytiť. Priamu pomoc zvládne len dobrý plavec, ktorý pozná techniku, ako topiaceho sa vtiahnuť z vody. Ten má totiž tendenciu inštinktívne po čomkoľvek z vody vyliezť a ľahko by neskúseného záchrancu stiahol ku dnu.

Možno to bude znieť divne, ale ak neviete plávať, radšej počkajte v blízkosti topiaceho sa, až kým neupadne do bezvedomia. Až potom ho bezpečne vytiahnete na breh. Potom treba okamžite začať s resuscitáciou.

Čítajte aj: Prvý mesiac prázdnin bol mimoriadne tragický. V júli zomrelo na cestách 27 ľudí

Umelé dýchanie hneď ako je to možné

Podľa webu zachranari.sk, ak topiaci nedýcha, tak treba čo najskôr začať s umelým dýchaním. Ešte vo vode. Niekedy pár okamžitých vdychov stačí na záchranu topiaceho sa.

S dýchaním z úst do úst neprestávajte počas celého procesu vyťahovania z vody. Keď topiaceho sa dostanete na pevný podklad, zabezpečte priechodnosť dýchacích ciest (odstráňte bahno, trávu, riasy a pod.) a pokračujte s umelým dýchaním. Nesnažte sa robiť nič pre to, aby ste dostali vodu z pľúc postihnutého. Strácali by ste drahocenný čas.

Masáž srdca, ako to robiť správne

Ak zistíte, že postihnutí nedýcha, a nebije mu srdce, nemá tep, musíte začať s nepriamou masážou srdca v kombinácii s umelým dýchaním.

U dospelej osoby by to malo byť 30 stlačení hrudníka (ruky sú položené približne v spojnici bradaviek, na hrudnej kosti) a 2 vdychy do úst.

U detí do cca 8 rokov musí byť postup jemnejší. Srdce masírujeme len jednou rukou, nesnažíme sa vdýchnuť celý objem našich pľúc. Resuscitáciu začneme 5 začiatočnými vdychmi, potom pokračujeme klasicky 30 stlačení hrudníka a 2 vdychy.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:

Návod ako prežiť horúčavy. Vedeli by ste podať prvú pomoc pri kolapse?

Viete poskytnúť prvú pomoc? Ak šoférujete auto, mali by ste to vedieť

Prvá pomoc pri topení sa
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM