Zo Slovenska

V prípade OHROZENIA dostanú Slováci špeciálnu SMS: Varovať ich bude nový systém

Na ohrozenie aktuálne upozorňuje sieť sirén, varovanie cez miestne rozhlasy či televízne a rozhlasové vysielanie. Už onedlho pribudne ďalší systém.

Ilustračný obrázok k článku V prípade OHROZENIA dostanú Slováci špeciálnu SMS: Varovať ich bude nový systém
Zdroj: TASR/František Iván , Dnes24.sk , Pexels.com

Ministerstvo vnútra (MV) SR plánuje spustiť varovný systém Reverse 112 na budúci rok. „Tento systém umožní okamžité odoslanie správ – nielen varovných, ale aj informačných v prípade mimoriadnych udalostí na konkrétnom ohrozenom území,“ priblížil tlačový odbor MV SR pre TASR.

Doplnok k sirénam

Ide o doplnkový spôsob varovania obyvateľstva pri živelných pohromách popri hlavných spôsoboch varovania, ako je sieť sirén, varovanie cez miestne rozhlasy či televízne a rozhlasové vysielanie.

„Táto doplnková služba bude využívaná aj za využitia hlavných garantovaných spôsobov varovania,“ dodalo ministerstvo.

Na zavedení systému založenom na technológii CellBroadcasting spolupracuje MV SR s ministerstvom dopravy, Úradom pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb i mobilnými operátormi. „Spolupráca prebieha na legislatívnej, technickej a procesnej úrovni. Navrhnuté technické riešenie systému bude konzultované v rámci prípravných trhových konzultácií, ktoré sú naplánované v roku 2023,“ uviedol rezort.

Slováci už podobné SMS dostali

Vybudovanie systému by sa malo financovať z Operačného programu Slovensko v rámci politiky súdržnosti EÚ. Rezort pôvodne avizoval spustenie systému už v roku 2022.

Dočasné riešenie do spustenia systému má podľa MV SR zabezpečiť vyhláška Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb k úhradám mobilným operátorom za odosielanie varovných SMS správ obyvateľom v ohrozených okresoch, ktorá je v súčasnosti v legislatívnom procese.

Slovensko už využíva SMS prostredníctvom Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a mobilných operátorov na varovanie Slovákov v zahraničí v prípade vážneho ohrozenia v danej krajine. „SMS boli rozosielané aj počas vyhlásenej mimoriadnej situácie v súvislosti s covidom, boli to skôr informačné správy obyvateľom a boli zasielané na celú bázu zákazníkov mobilných operátorov,“ pripomenul rezort.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM