Boj o ŽIVOT po zjedení CUKETY: Stanka si na nej chcela pochutiť, skončila na JIS!
Žena si k jedlu pripravila cuketu. Namiesto oddychu po chutnej večeri skončila na jednotke intenzívnej starostlivosti. Čo sa stalo?

Pani Stanislava zo Zlína dostala veľkú cuketu zo záhradky. Zapiekla ju spolu s rajčinami a syrom. Ukázalo sa, že bolo veľkým šťastím, že si na jedle pochutnávala sama.
Na JIS stratila vedomie
„Jedlo som jedla s chuťou, ale po zjedení asi dvoch tretín sa mi chuť začala zdať podivne nahorklá. Bohužiaľ som jedlo celé dojedla,“ povedala pre idnes.cz 54-ročná žena.
Približne po troch hodinách od večere ju začali trápiť bolesti brucha, ktoré nasledovali obrovské kŕče a vodnatá hnačka ružovkastej farby.
Keď sa po niekoľkých hodinách dostala do nemocnice, bola ťažko dehydrovaná a bolesti brucha už boli neznesiteľné.
„Jej stav bol naozaj dramatický. Začali sme jej podávať infúzie, vykonalo sa CT brucha, kde bol popísaný obraz ťažkého opuchu sliznice žalúdka, hrubého čreva a výrazné zmeny na pečeni. Výrazné poškodenie pečene bolo badateľné aj z krvných testov. Pacientka potom bola zo zvracania a hnačky tak vyčerpaná, že na chvíľu stratila vedomie,“ povedal pre portál vedúci lekár jednotky intenzívnej starostlivosti Krajskej nemocnice T. Bati Ilja Ryšavý.
Podľa lekárov bol priebeh ochorenia pre infekciu netypický. Laboratórne výsledky neboli zvýšené a tak nepoukázali ani na zápal. Keďže bol netypický aj nález na pečeni, pre istotu nasadili liečbu širokospektrálnymi antibiotikami.
Chrípková sezóna UDRELA v plnej sile! V ktorých krajoch je NAJHORŠIA situácia?
Toto ešte nevideli
Ako informoval portál, intoxikáciu naznačovala horká chuť zeleniny, obraz postihnutia tkaniva, ktoré bolo v priamom kontakte s toxínom, teda žalúdok, črevo a pečeň.
Lekár Ryšavý povedal, že o intoxikácii horkou cuketou ešte nikdy nepočul. „Ale pretože nám potom pacientka o konzumácii cukety povedala, sestričkám napadlo, či sa nemohla týmto spôsobom otráviť. Skutočne sme potom našli v internetovej databáze niekoľko popisov podobných prípadov otráv, ktoré vznikli po požití tekvicovitej zeleniny s obsahom cucurbitacinu, čo nám potvrdili odborníci z toxikologického informačného strediska vo VFN Praha s tým, že však nikdy nešlo o takto závažnú otravu,“ prezradil vedúci lekár JIS.
Na čo si dať pozor?
Všetko napokon dopadlo dobre a Stanka bola po šiestich dňoch prepustená domov. Svoj príbeh medializovala, aby si ľudia dávali veľký pozor. Podľa odborníkov totiž môže byť nebezpečný cucurbitacin prítomný v niektorých typoch tekvicovitej zeleniny, napríklad aj v cukete.
„Zásadným ponaučením asi je, aby ľudia kúsok takej zeleniny ochutnali už pred prípadnou tepelnou úpravou a v žiadnom prípade ju nekonzumovali v prípade horkej alebo inak podivnej chuti,“ radí Ilja Ryšavý.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.
Foto: ilustračné